Rusai sunaikino 8 JK naikintuvus. Visiškai netikėtai paaiškėjo, kas nutiko Ukrainoje  ()

Netoli Kyjivo rasti aštuonių britų naikintuvų „Hurricane“ nuolaužos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos miškuose rastos užkastos aštuonių Antrojo pasaulinio karo laikų britų naikintuvų „Hurricane“ liekanos.

Kaip praneša „Censor.net“, apie tai pranešė „BBC“.

Rastus lėktuvus Didžioji Britanija išsiuntė Sovietų Sąjungai po to, kai Vokietija 1941 m. pradėjo karą su SSRS. Jie buvo dalis sąjungininkų karinės paramos SSRS paketo, už kurį mokėjo JAV pagal vadinamąją „Lend-Lease“ (liet. lendlizas) schemą. Panašiais teisės aktais JAV vyriausybė šiandien naudojasi pervesdama karinę pagalbą Ukrainai, kuri siekia išvyti Rusijos karius iš savo teritorijos.

Aviacijos ekspertai sako, kad tai pirmas kartas, kai Ukrainoje rasta tiek daug „Hurricane“ lėktuvų liekanų.

„Šių orlaivių Ukrainoje randama labai retai“, - sakė kasinėjimams vadovavęs buvęs oro linijų pilotas Oleksas Štanas. – „Tai labai svarbu mūsų aviacijos istorijai, nes anksčiau čia nebuvo rasta nė vieno lendlizo suteikto lėktuvo“, - pridūrė jis.

Iš viso 1941-1944 m. į SSRS buvo išsiųsta apie 3000 „Hurricanes“ karinėms operacijoms paremti. Dauguma jų buvo sunaikinti mūšio metu arba vėliau išmontuoti dalims.

 

Tačiau kai kurie lėktuvai buvo tyčia sugadinti ir po karo užkasti, kad Sovietų Sąjungai nereikėtų mokėti pinigų Jungtinėms Valstijoms. Pagal lendlizo teisės aktus SSRS privalėjo sumokėti už bet kokią perduotą karinę įrangą, kuri pasibaigus karo veiksmams liko nepažeista.

Toks likimas ištiko aštuonis lėktuvus, dabar rastus miške į pietus nuo Kyjivo, dabartinės nepriklausomos Ukrainos sostinės.

Ukrainos nacionalinis aviacijos muziejus dabar atlieka kruopščius kasinėjimus. Muziejaus pareigūnai siekia identifikuoti kuo daugiau orlaivių, kad juos būtų galima surinkti ir eksponuoti.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(83)
(17)
(66)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()