Švedijos premjeras džiaugiasi sutarimu su Turkija dėl narystės NATO: anot jo, kelio nebeblokuoti turėtų ir Vengrija  ()

Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas džiaugiasi pirmadienį pasiektu sutarimu dėl šalies narystės NATO perspektyvų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vakar žengėme pirmuosius žingsnius Švedijos stojimo į NATO link (…). Po 200 metų savarankiškumo mes siekiame bendros apsaugos. Noriu, kad visi NATO sąjungininkai žinotų, kad mes taip pat pasiruošę užtikrinti bendrą saugumą ir esame nusiteikę tai daryti ilguoju laikotarpiu“, – žurnalistams prieš NATO viršūnių susitikimą sakė U. Kristerssonas.

Vis dėlto Švedijos narystei Aljanse dar trūksta Vengrijos pritarimo. Tačiau, anot U. Kristerssono, jo žiniomis, ši šalis Švedijos narystės NATO neblokuosianti.

„Visai neseniai kalbėjausi su Vengrijos ministru pirmininku, dėl jo pareiškimų esu ramus“, – Vilniuje pabrėžė U. Kristerssonas.

ELTA primena, kad po NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo Aljanso viršūnių susitikimo Vilniuje išvakarėse surengto Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano ir Švedijos ministro pirmininko Ulfo Kristerssono susitikimo NATO vadovas pranešė, kad Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas sutiko perduoti Švedijos prašymą įstoti į NATO savo parlamentui patvirtinti.

J. Stoltenbergas sakė, kad Turkija sutiko judėti į priekį, ir paskelbė: „Tai – istorinė diena.“ „Tai padarys NATO sąjungininkes stipresnes ir saugesnes“, – pridūrė jis.

Švedijos užsienio reikalų ministras Tobiasas Billstromas sakė, jog premjeras ir prezidentas sukirto rankomis, o tai reiškia, kad dabar prasidės ratifikavimo procesas.

 

Bendrame trijų lyderių paskelbtame pranešime nenurodyta, per kiek laiko Turkijos parlamentas turi ratifikuoti Švedijos paraišką. Ją ratifikavo visos NATO narės, išskyrus Turkiją ir Vengriją.

Šis netikėtas pranešimas paskelbtas po to, kai R. T. Erdoganas anksčiau pirmadienį susiejo Švedijos narystę NATO su įstrigusių Turkijos derybų dėl narystės Europos Sąjungoje atgaivinimu.

Po trišalių derybų paskelbtame pareiškime sakoma, kad Turkija ir Švedija glaudžiai bendradarbiaus „koordinuodamos kovą su terorizmu“ bei stiprins dvišalius prekybos ryšius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
Autoriai: Viktorija Smirnovaitė
(9)
(0)
(9)
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

Komentarai ()