„Išminuotojų būrio“ prodiuseriai dėl piratavimo teisis su 5 tūkst. žmonių  (45)

Filmo „Išminuotojų būrys“ prodiuseriai teisis su 5 tūkst. žmonių, kurie tariamai internetu parsisiuntė šio filmo kopijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Išminuotojų būrys“ laimėjo šešis „Oskarus“, tarp jų – ir už geriausią filmą, tačiau Amerikoje uždirbo tik 16,4 mln. dolerių ir tapo vienu mažiausiai komerciškai sėkmingų šio titulo laimėtojų, praneša telegraph.co.uk.

Juostą prodiusavusi kompanija „Voltage Pictures“ pasirengusi susekti visus, kurie filmą žiūrėjo per kompiuterius namuose ir siekia, kad būtų padengti nuostoliai dėl autorinių teisių pažeidimo.

Kiekvienas, parsiuntęs „piratinę“ filmo kopiją, turės sumokėti 1 tūkst. JAV dolerių, jei norės būti atleistas nuo atsakomybės. Jei byla pasieks teismą, „piratavusiems“ gali tekti mokėti po 150 tūkst. dolerių.

Kol kas filmo prodiuseriai nusitaikė į 5 tūkst. dar neįvardintų asmenų, tačiau atsakovų skaičius gali augti. Filmo kopijos internete pasirodė likus mėnesiams iki jo išleidimo Jungtinėse Valstijose. Manoma, kad juosta parsisiųsta milijonus kartų.

Prodiuserių ieškinyje teigiama, kad skaitmeninis piratavimas yra „nevaldomas jų teisių pažeidimas“. Anot jų, net vienos neteisėta filmo kopija „beveik akimirksniu paplinta pasaulyje ir ją gauna neribotas skaičius žmonių“.

Jie bendradarbiauja su interneto paslaugų tiekimo įmonėmis ir taip tikisi nustatyti, kas parsisiuntė filmą. Ligšioliniai bandymai atgauti dėl „piratavimo“ prarastus pinigus nebuvo sėkmingi.

Muzikos pramonė jau bandė panašiais būdais kovoti su nelegaliu įrašų platinimu. 2003 metais Amerikos įrašų pramonės asociacija bandė pažaboti dainų platinimą internete, į teismą paduodama dešimtis tūkstančių žmonių.

Tačiau paaiškėjus, kad tarp kaltinamųjų – ir, pavyzdžiui, 12-metė niujorkietė, visuomenėje kilo nemažas pasipriešinimas.

Nelegaliu repo dainų platinimu internete buvo apkaltinta ir 83 metų senelė, tačiau ji mirė nesuspėjus to įrodyti. Galiausiai kaltinimai jai buvo panaikinti.

„Išminuotojų būrio“ prodiuseriai prieštaringai pagarsėjo prieš „Oskarų“ ceremoniją, kai vienas jų, Nicholas Chartieras, išsiuntinėjo elektroninį laišką, kuriame Akademijos narius ragino balsuoti už jo filmą, o ne už „Įsikūnijimą“.

Vėliau jis atsiprašė už savo „naivumą ir taisyklių nepaisymą“, tačiau jam neleista dalyvauti „Oskarų“ ceremonijoje, o statulėlė jam įteikta po renginio.

Įdomu tai, jog pagrindė kova dėl „Oskarų“ vyko tarp vos dviejų filmų – dideliu biudžetu ir specialiaisiais efektais pribloškiančio Jameso Camerono „Įsikūnijimo“ ir už nedidelius pinigus sukurto Kathryn Bigelow „Išminuotojų būrio“. Šie du režisieriai kadaise buvo vyras ir žmona.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (45)