„GPS bus užblokuotas.“ JAV kariuomenė ruošiasi netikėtam smūgiui  ()

JAV kariuomenė numato konfliktus, kai kariams teks kautis be modernių navigacijos sistemų, todėl jau dabar ieško alternatyvių duomenų perdavimo technologijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pozicijos nustatymas, navigacija ir duomenų sinchronizavimas yra labai svarbūs kariams, bet elektroninės karybos sistemos, įsilaužimai ir palydovų numušimas gali visa tai sutrikdyti. JAV ginkluotosios pajėgos tam ruošiasi - nori išaikyti galimybes orientuotis be GPS ar panašių sistemų.

Michaelas Monteleoneas, daugiafunkcinės komandos, kuriančios būdus pasiruošti karybai be GPS, vadovas, teigia, kad JAV kariuomenė turi būti pasirengusi iki 2030 m. veikti aplinkoje, kurioje GPS signalus blokuos arba trikdys priešai. Teks mokytis skaityti popierinius žemėlapius.

Kariuomenei reikia alternatyvių technologijų, kad kariams ir trikdžių atveju galėtų būti perduota svarbi informacija, sakė Monteleone. Inovacijos šioje srityje turėtų būti susijusios ne su viena technologija, o su keliomis skirtingomis technologijomis. „Turime žengti koja kojon su laiku“, – sakė Monteleoneas ir pažymėjo, kad jo komanda kuria prototipus.

Tai - labai sudėtinga ir jautri tema. Technologinė pažanga sukūrė sąlygas pasikliauti tomis technologijomis. GPS ir ryšio įranga yra labai svarbios. Telegrafo laidų niekas jau netampo, o popieriniai žemėlapiai su operacijų planais jau seniai nebespausdinami. Daug karių paskutinį kartą skaito žemėlapius per pirmuosius mokymus. Tačiau technologijos yra pažeidžiamos - GPS ir komunikacijų signalus įmanoma blokuoti. Potencialūs JAV priešai gali tai padaryti. Gerai tai, kad JAV ginkluotosios pajėgos tai supranta ir ieško geriausių alternatyvių navigacijos ir komunikacijos priemonių.

(26)
(1)
(25)

Komentarai ()