Kas yra karo rūkas ir kaip jis padėjo Ukrainai išlaisvinti Staromajorsko kaimą Donecke?  ()

Karo ekspertas Oleksandras Kovalenko papasakojo, kaip Donetske suveikė garsus karo rūko fenomenas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karo rūkas arba migla - tai fenomenas, kai karo dalyviai visiškai praranda konkrečios operacijos ar net viso veiksmų teatro situacijos suvokimą. Kare informacija yra gyvybiškai svarbi, tačiau frontas yra didelis, jame veikia daug skirtingų draugiškų ir nedraugiškų dalinių, kartais gaunama prieštaringa informacija ir ji pasiekia ne visus karius. Vienos komandos kariai gali skirtingai suvokti situaciją. Kartais pametama veržimosi kryptis, kartais neteisingai suvokiama užduotis, o kartais tiesiog pasiklystama. Karo rūkas yra labai pavojingas - manydami, kad eina saugia teritorija, kariai kartais netikėtai pasiekia priešo pozicijas. Arba, nežino, kad šalia veikia draugiški daliniai ar atkeliauja pastiprinimas ir sutinka juos ugnimi - draugiškos ugnies incidentai dažnai įvyksta dėl karo rūko. Ir priešas kartais netrukdomas priartėja prie karo rūke paskendusių karų, nes jie nesupranta, kas tai.

Jei žiūredami vaizdo įrašus iš Ukrainos karo stebitės, kodėl kariai taip šūkauja, tai žinokite, kad jie kovoja su karo rūku - bando skleisti informaciją, kurią turi.

Liepos 27 dieną pranešta, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos sėkmingai juda netoli Šachtarsko Donecko regione. Jau 28 dienos rytą paskelbta, kad ten išlaisvintas Staromajorsko kaimas. Karo ekspertas Oleksandras Kovalenko teigia, kad Ukraina ten karo rūke tiesiog paskandino rusus, priversdama juos trauktis į aiškesnes pozicijas.

 

Pasak Kovalenko, 127-oji Rusijos motorizuotų šaulių brigada iš apkasų buvo išmušta metodiško Ukrainos artilerijos darbo, o 60-oji Rusijos atskiroji motorizuota šaulių brigada patyrė „žiaurią demoralizaciją“. Intensyvi artilerijos ugnis yra vienas iš efektyviausių įrankių sukelti karo rūkui.

„Nuo birželio okupantai Pietuose per trumpą laiką negalėjo užimti nė vienos pozicijos ir nė vienos gyvenvietės. Visa tai rodo, kad nepaisant neprilygstamos ir analogų istorijoje neturinčios (ir tai nėra sarkazmas) gynybos ir minavimo, jie negali sustabdyti Ukrainos,“ sakė Kovalenko, girdamas Ukrainos artileriją.

(31)
(1)
(30)

Komentarai ()

Susijusios žymos: