Tai rimta! NATO meta iššūkį Rusijai. Kas vyksta Juodojoje jūroje  ()

Kirto Bosforo sąsiaurį ir per Juodąją jūrą įplaukė į Ukrainos uostą Izmailą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos gynybos ministerijos grasinimai į Ukrainą vykstantiems grūdvežiams, nuskambėję po Rusijos Federacijos pasitraukimo iš „grūdų sandorio“, realybėje dar nepasitvirtino.

Trys sausakrūvių laivai, prižiūrimi NATO aviacijos, kirto Bosforo sąsiaurį ir per Juodąją jūrą įplaukė į Ukrainos uostą Izmailą, praneša „Forbes“.

Nesislėpdami ir neišjungę laivo vietą nurodančių atsakiklių, Izraelio „Ams1“, graikų „Sahin 2“ ir turkų „Yilmaz Kaptan“ prisišvartavo Dunojaus žiočių uoste, kur gali priimti ukrainietiškų grūdų siuntas ir siųsti jį pirkėjams.

Juodojoje jūroje dislokuoti Rusijos karo laivai netrukdė grūdvežių judėjimui, nepaisant to, kad Kremlius pažadėjo bet kokius į Ukrainą vykstančius laivus laikyti karinių krovinių vežėjais, de facto grasindamas juos arba apžiūrėti, arba nuskandinti kaip karinius taikinius.

„Atrodo, kad Rusijos pajėgos nenori arba negali jėga sustabdyti ir ieškoti neutralių laivų, vykstančių į Ukrainą per Juodąją jūrą, nors paviršutiniškai tam sukūrė visas sąlygas“, – rašo Karo studijų instituto (ISW) analitikai.

Netrukus po pranešimo apie pasitraukimą iš grūdų sandorio, leidžiančio eksportuoti 32 milijonus tonų Ukrainos grūdų, Juodosios jūros laivyno vadovybė perkelė korvetę „Sergej Kotov“ į pietinius jūros vandenis. Apsiginklavęs raketomis „Kalibr“, jis ėmėsi kovinio budėjimo.

 

Tačiau Rusijos kariuomenė nedrįso panaudoti jėgos prieš laivus, vykstančius į Izmailą. Grūdvežiai judėjo lydimi NATO orlaivių: JAV karinio jūrų laivyno žvalgybinį lėktuvo P-8, radarų aptikimo lėktuvo „Boeing E-3“ ir žvalgybinio drono „RQ-4 Global Hawk“. Virš Juodosios jūros kovinės aviacijos nebuvo, tačiau netoliese, bazėje Rumunijoje, buvo naikintuvai F-16, pažymi „Forbes“.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(251)
(6)
(245)

Komentarai ()

Susijusios žymos: