Sukurta nauja metamedžiaga "nematomiems" lėktuvams konstruoti  (8)

Naujos rūšies metamedžiaga yra pati "juodžiausia iš juodžiausių" - ji absorbuoja beveik visas ją palietusias elektromagnetines bangas. Specialistai prognozuoja, jog šis išradimas leis sukurti ištisą naują "nematomų" lėktuvų kartą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai kalbant, kuo medžiagos spalva yra juodesnė, tuo labiau ji sugeria į ją atsimušančius šviesos spindulius. Kasdieniniame gyvenime mes susiduriame ne su absoliučiai juodais kūnais - paprastai jie atspindi daugiau ar mažiau šviesos, tesiog mūsų akis ne visada yra pajėgi įvertinti tokius mažus pokyčius. Žinoma, šios metamedžiagos absorbuojamų spindulių dažnio diapazonas yra baigtinis, tačiau teigiama, jog remiantis naujuoju principu galima pagaminti pakankamai plataus sugerties diapazono medžiagas, kad jas būtų galima panaudoti praktiškai. Tokia danga padengti objektai būtų dar atsparesni detektavimui naudojant radarus.

Išradimo autoriai - Virdžinijos Purdue universiteto mokslininkas Evgenii Narimanov ir Norfolk universiteto mokslininkas Mikhail Noginov. Jų sukurta medžiaga susideda iš sidabro nanovielučių, kurios įterptos į labai plonus maždaug 1 kvadratinio centimetro ploto aliuminio oksido kvadratėlius. Tokia gardelę primenanti struktūra ir suteikia tokias neįprastas spindulių sugerties savybes.

Mokslininkai naują "juodžiausią" medžiagą išbandė naudodami artimas regimajam spektrui infraraudonąsias bangas. Spinduliais veikiant nupoliruotą medžiagos paviršių didesniu nei 45 laipsnių kampu, nuo jos atsispindėdavo apie 20 procentų energijos. Kai specialistai eksperimentus atliko su šiurkštaus paviršiaus bandiniais, atsispindėjusios spinduliuotės kiekis sumažėjo iki mažiau nei 1 procento. Narimanov'as pripažįsta, kad išradimas greičiausiai pirmiausia bus panaudotas gaminant radarais nedetektuojamus "nematomus" lėktuvus. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)