„Viskas pasikeitė.“ Ukraina gavo labai skaudžią pamoką (Video)  (1)

„Mes nuoširdžiai tikėjome, kad santykiai tarp valstybių tikrai kuriami abipusės pagarbos pagrindu ir pasirašytais susitarimais.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina derasi su JAV dėl realių saugumo garantijų. Jos iš esmės skirsis nuo tų pažadų, kuriuos Ukraina gavo iš Vakarų prieš Rusijos invaziją. Apie tai kalbėjo Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas.

Jis pažymėjo, kad šiandien Ukrainos subjektyvumas yra didesnis ir aiškiau suvokiami valstybės laukiantys uždaviniai ir iššūkiai, nei buvo pasirašant liūdnai pagarsėjusį Budapešto memorandumą.

Tuo metu Ukrainai atrodė, kad užtenka tiesiog plačiai atmerkti akis ir tikėti viskuo, ką sako partneriai. Tai yra, neužfiksuoti skrupulingai, teisiškai nepatikrinti. Mes nuoširdžiai tikėjome, kad santykiai tarp valstybių tikrai kuriami abipusės pagarbos pagrindu ir pasirašytais susitarimais, net jei šiose susitarimuose miglotai nurodyta atsakomybė ir veiksmų seka“, – aiškino Podoliakas.

Pasak Podoliako, dabar Prezidentūros vadovas Andrijus Jermakas, derėdamasis su partneriais, „skrupulingai ruošia teisinę bazę“ naujiems susitarimams dėl saugumo garantijų, kad nesikartotų senos klaidos. Visų pirma, susitarimuose bus nurodyta aiški Ukrainos partnerių veiksmų seka reaguojant į konkrečias grėsmes Ukrainos saugumui ir šių veiksmų laikas.

Prezidento biuro vadovo patarėjas pažymėjo, kad kol kas kalbama ne apie kolektyvinę sutartį, kaip buvo Budapešto memorandumo atveju, o apie dvišales sutartis. Šiuo atveju tarp Ukrainos ir JAV. Tačiau tokius pat dvišalius susitarimus galima sudaryti su kitomis Ukrainai draugiškomis šalimis.

 

„Dvišaliuose susitarimuose svarbiausia yra nustatyti, kokią pagalbą ta ar kita šalis yra pasirengusi suteikti. Kadangi ne visi turi pakankamai ginklų, tačiau kai kurios šalys yra pasirengusios arba paskirti tarpininkus įsigyjant [ginklus] arba skirti vienokią ar kitokią pinigų sumą pirkiniams, pavyzdžiui, eksploatacinėms medžiagoms, tiems patiems šaudmenims“, – aiškino Podoliakas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(89)
(3)
(86)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: