Ukrainiečiai išardė trofėjinę „Tornado-S“ raketą. Rasta kai kas įdomaus (Video)  ()

Ukrainos kariai teigia, kad „Tornado-S“ raketoje rastos mikroschemos buvo pagamintos Kinijoje. Pati raketa buvp pagaminta 2023 metų vasario 1 dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai išardė perimtą Rusijos raketą „Tornado-S“.

„Tornado“ - tai rusiška salvinė raketų sistema, naudojama nuo 2014 metų. „Tornado“ turi ratinę sunkvežimio važiuoklę ir, priklausomai nuo raketų tipo, šaudo iki 200-300 km atstumu. Tai - labai pavojingas ginklas, pasižymintis gniuždančia griaunamaja galia. Egzistuoja kelios „Tornado“ sistemos versijos. „Tornado-S“ ypatinga tuo, kad šios sistemos raketos turi GLONASS palydovinės navigacijos modulius, pasiskolintus iš „Smerč“ sistemos. Viena „Tornado-S“ sistema gali greitai paleisti dvyliką 300 mm raketų. Rusija yra vienintelė „Tornado-S“ sistemų naudotoja. Tiksliau, Rusija yra vienintelė, kuri naudoja „Tornado“ šeimos sistemas ir jų yra nedaug. Manoma, kad prieš karą Rusija turėjo apie du šimtus „Tornado-G“ ir „Tornado-S“ sistemų.

Ukrainos kariai perėmė „Tornado-S“ raketą ir ištyrinėję jos žymes sužinojo, kad ji buvo pagaminta šių metų vasario pirmąją. Išardžius ją, paaiškėjo, kad raketos elektronika buvo pagaminta Kinijoje. Tai iš tikrųjų nestebina - Rusija elektroniką perka ten, kur jos ieško ir nemaža dalis gyventojų - kiniškose parduotuvėse.

 

Pažymima, kad 2022 m. rugsėjį „Conflict Armament Research“ ekspertai išanalizavo „Tornado-S“ valdomų raketų nuolaužas. Jie nustatė, kad kai kurie komponentai galėjo būti įsigyti iš „AliExpress“. Tie komponentai nebuvo sukurti specialiai karybai.

 

Pasak atvirųjų šaltinių žvalgybos svetainės „Oryx“, Rusija Ukrainoje prarado mažiausiai 17 „Tornado-G“ sistemų. Tikėtina, kad daug daugiau - tiesiog ne visos buvo nufotografuotos, nufilmuotos ir paskelbtos internete. Beveik pusė jų buvo perimtos (tiesa, dvi buvo perimtos pažeistos). Duomenų apie ukrainiečių perimtas „Tornado-S“ sistemas nėra, bet Ukrainos gynėjai aptiko nemažai raketų ir dalis jų galėjo būti skirtos „Tornado-S“.

(11)
(7)
(4)

Komentarai ()