Pasenę, bet geri. Iš ko sudaryti Rusijos šarvuoti traukiniai? (Video)  ()

Nepaisant savo archajiškumo, šarvuoti traukiniai gali pervežti daug karių ir technikos, atlikti inžinerinę žvalgybą, lydėti krovinius ir vykdyti kitas užduotis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šarvuoti traukiniai - gausiai ginkluoti ir gerai šarvuoti traukiniai, skirti kariniams kroviniams gabenti - naudojami nuo 19 amžiaus vidurio. Didelius ir sunkius krovinius patogiausia gabenti geležinkeliais, bet traukinio maršrutą lengva nuspėti, todėl traukiniai yra patrauklūs taikiniai. Todėl kadaise pradėti naudoti šarvuoti traukiniai. Visgi, išplėstos karinės aviacijos ir raketų galimybės sumažino jų svarbą. Dabar Rusija išlieka vienintele didele šarvuotų traukinių naudotoja. Jų turi ir kai kurios kitos šalys - pavyzdžiui, Šiaurės Korėja - bet karinėse operacijose 21 amžiuje tai yra keistas reginys, kurį, atrodo, dabar gali suorganizuoti tik Rusija.

Rusijos ginkluotosios pajėgos, nepaisydamos šarvuotų traukinių archajiškumo, naudoja juos įvairioms karinėms operacijoms. Rusijos Vakarų karinė apygarda Ukrainos dislokavo specialų šarvuotą traukinį, kuris atliko inžinerinę žvalgybą, sugadintų geležinkelio ruožų atkūrimą ir krovinių palydą kovų zonoje.

Rusiško šarvuoto traukinio sienos pagamintos iš 20 mm plieno ir yra sutvirtintos smėlio maišais, sumestais už medinių skydų. Viduje šauliai yra ginkluoti automatiniais ginklais ir sunkiaisiais kulkosvaidžiais. Lokomotyvas įprastai yra traukinio centre.

 

Rusiško šarvuoto traukinio vagone yra BMP-2, kuris užtikrina galingą ugnies jėgą 30 mm ginklu 2A42, 7,62 mm kulkosvaidžiu PKT, nešiojama prieštankinių raketų sistema 9K111 „Fagot“, prieštankine raketa „Konkurs“ ir dūminėmis granatomis.

Rusijos šarvuoti traukiniai taip pat yra ginkluoti dviem 23 mm priešlėktuviniais pabūklais ZU-23-2, kurių šaudymo greitis siekia 2000 šovinių per minutę. Nors tai yra zenitinis ginklas, juo dažnai pleškinami ir antžeminiai taikiniai.

 

Vienas pagrindinių šarvuotų traukinių privalumų yra jų strateginis mobilumas. Jais galima gabenti dideles karių grupes, didelius kiekius technikos ir kitų krovinių. Be to, jie potencialiai gali būti aprūpinti papildomais moderniais ginklais, įskaitant raketų sistemas. Pervežti didelę raketą traukiniu yra daug paprasčiau nei sunkvežimiu. Šarvuoto traukinio sąstatą galima sukonfigūruoti pagal poreikį.

Aišku, šarvuoto traukinio trūkumas yra tai, kad tai yra pažeidžiama sistema. Toks traukinys liks įstrigęs, jei bus sugadinti bėgiai. Ir pats yra nesunkiai susekamas. Nors Rusija Ukrainoje naudoja šarvuotus traukinius, labai arti fronto jie nesirodo - nuo HIMARS jis negalėtų apsiginti.

(10)
(1)
(9)

Komentarai ()