Netikėta žinia. Kas nutiko su Rusijos ekonomika

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2023-08-14 08:13
Jau net bloomberg parsidavė maskoliams. Naftos gavyba kritusi oficialiai bent 30%. Indai perka vos 10% daugiau naftos, nei prieš karą. Kinai irgi kažkur panašiai. Taip, nuo COVID dugnų augimas didelis, bet nesusiję su karu ir tai ne ES pakeitimas. Jie fiziškai negali pakeisti, nes dujotiekiai ar naftotiekiai eina iš skirtingų gręžinių į skirtingas puses ir jie nesusijungia. Taip, kaina buvo atsigavusi ir skirtumas nuo 30$ sumažėjęs, tačiau tada iškart pradėjo kristi naftos eksporto kiekiai. Dar reikėtų nepamiršti, kad logistika jiems tapo labai brangi, nes iš esmės susipirkti nudrožtą laivyną teko, plaukti į daugelį normalių uostų negali, gabenti reikia labai toli, tad net ką laivais pardavinėjai iki karo Europoje, dabar tuo pačiu laivu 3x mažiau perpilti gali. Pildyti laivus nafta/naftos produktais galia nepadidėja per naktį. O kai įranga dažniausiai vakarų, tai ir gauti sudėtinga, brangiau, žmonės nevažiuoja taip paprastai. O ką jau kalbėti, kad gyrėsi, kaip indai perka (perka 10% daugiau nei vidutiniškai iki COVID, ir tai jau baigėsi, nes nebėra kainos geros), bet nutyli, kad indai perka už rupijas, kurių negali iškeisti į jokią kitą valiutą ir privalai išleisti Indijoje, perkant prekes, už užkeltą kainą, nes žino, kad kitur išleisti negali. Tada išsikėlė/nutrūko ryšiai su krūva įmonių. Išsilakstė IT ir kitų aukštą pridėtinę vertę kuriančių įmonių darbuotojai vyrai. Šiaip skaičiuok milijono darbo rinkoje garantuotai nėra. 250k nukauta (ar pabėgo), 750k sužeista, ir dar koks pusė milijono paimtas šviežienos. Tokiais tempais per metus dar milijoną paims, kas neva bus vienintelis faktorius galintis sukelti problemų augimui šalies ekonomikos. Kiti faktoriai neva neturėjo įtakos maskolių ekonomikai ir jau auga net? Nereikia būti genijumi, kad suprasti, jog kažkas ne taip. Kaip tie straipsniai, kurie analizuoja iškastinio kuro eksportą maskolių iš visos analizės tiesiog išmetę Europą, tarsi jos niekada nebuvo. Ne esmė, kad didžiausia rinka atnešusi didžiausią pelną. Tas pats dujų eksportas kinams sutartys anksčiau dažnai būdavo sudarinėjamos nuostolingai. Kodėl sakau nuostolingai? Kai sekiau temą atidžiai, pvz. paskelbia dujotiekio statybos ir jo projektinę kainą. Paddalini iš perduodamo dujų kiekio ir optimistinio 70% panaudojimo per 30 metų (tokiai trukmei berods dujų kontraktas), ir gauni, kad per 30 metų tik padengsi vamzdyno savikainą, be jokių finansavimo kaštų. Jokių gręžinio išlaidų, priežiūros visos infrastruktūros kaštų, nieko. O tada deklaruoji dideles apyvartas, nors pelno nerasta.
Nerkus 2023-08-14 11:48
Negalima lyginti ekonomikos kuri buvo prieš karą ir dabar. Dabar didžiuliai pinigai (apie 1/3 biudžeto) metami į karą ir tas kelia ekonomiką. Taip pat ir BVP tokioje ekonomikoje nelabai ką gali parodyti. Jei žiūrėti tik į skaičius, tai neblogai, bet jei žiūrėti į atskiras pramonės šakas, tai liūdnoka.
donatasv 2023-08-14 12:46
Nieks nesiginčija, kad ruskiam neskauda. Esminis dalykas sankcijomis sustabdyti karą tikrai nepavyks. Kitas dalykas su žmonėmis nuo puolimo perėjo į gynybą tai atsilieps 200/300 skaičiams smarkiai.