Neįtikėtina. „The Economist“ skelbia, ko prašo okupantai, patekę į nelaisvę  ()

„The Economist“ praneša, ko prašo okupantai, patekę į nelaisvę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurie okupantai, patekę į nelaisvę, atsisako mainų arba prašo juos atidėti iki sutarties pabaigos, kad negrįžtų į karą.

Apie tai rašo „The Economist“.

Patekę į nelaisvę, rusai gerokai pakeitė savo poziciją dėl Vladimiro Putino armijos įsiveržimo į nepriklausomą Ukrainą.

Vienas iš nelaisvėje esančių okupantų Andrejus pateko į frontą tiesiai iš kolonijos netoli Maskvos. Verbuotojai jam pasiūlė gerą atlyginimą ir atleidimą nuo bausmės mainais už šešių mėnesių tarnybos laikotarpį. Praėjus dviem savaitėms po atvykimo į frontą, jis užlipo ant minos ir neteko kojos. Jį išgelbėjo Ukrainos kariai. Taigi, jis buvo paimtas į nelaisvę.

„Jei būčiau žinojęs apie savo sprendimo (kovoti prieš Ukrainą – Red.) pasekmes, nebūčiau to daręs“, – sako jis.

Dabar Andrejus skaito kriminalinį trilerį karo belaisvių stovykloje netoli Lvivo, tikėdamasis, kad netrukus bus iškeistas. Mainų tikimybė didelė.

„Patekę į nelaisvę rusų kariai, prieš atvykdami į šią stovyklą, praėjo daugybę sulaikymo centrų. Lankytojų prašoma neskelbti tikslios jos vietos. Atvykimas čia reiškia, kad tikėtinas kitas žingsnis yra mainai, nebent Ukrainos saugumo tarnybų apklausos atskleistų kario dalyvavimą karo nusikaltime. Kai kurie belaisviai prašo Ukrainos valdžios atidėti mainus, kol baigsis jų karinės sutartys, kad jie nebebūtų priversti kariauti. Kai kurie prašo jų visai negrąžinti. Tačiau šiuo atveju jie bus suimti iki karo pabaigos, nebent savanoriškai kariaus Ukrainos pusėje“, – rašo „The Economist“.

 

Tikslaus belaisvių skaičiaus įvardinti neįmanoma. Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto atstovas sakė asmeniškai aplankęs 1500 belaisvių iš abiejų pusių. Tačiau jis pabrėžė, kad vis dar yra „tūkstančiai tų, prie kurių nėra galimybės prieiti“. Tačiau jis atsisakė atskleisti, ar abi pusės leido susipažinti su belaisviais.

Pavyzdinė stovykla okupantams

Leidinys rašo, kad Lvivo stovykla yra labai tvarkinga. Pagal Ženevos konvenciją belaisviai nėra uždaromi kamerose.

Krzysztofas ​​Janowskis iš Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro teigia, kad sąlygos stovykloje „anksčiau nesukėlė rimtų problemų ir laikui bėgant nuolat gerėja“.

Kaip leidžia konvencija, į darbą šaukiami paprasti kariai. Viename kambaryje vyrai sėdi prie stalo ir klijuoja popierinius maišelius, kituose gamina sodo baldus. Aukštesnio rango karininkai neverčiami dirbti, bet čia tokie „reti paukščiai“.

 

Ukrainos ligonių gydymą koordinuojančios būstinės atstovas Petro Jacenka teigė, kad kai prasidėjo 2022 m. invazija, kariai atvyko daugiausia iš Donecko ir Luhansko. Antroje bangoje buvo daug samdinių iš „Wagner“.

Dabar, anot jo, apie trečdalis karių yra nuteistieji, kaip ir Andrejus, kurie buvo užverbuoti į vadinamuosius „Štorm“ baudžiamuosius karinius dalinius, trečdalis – mobilizuoti vyrai, trečdalis – eiliniai kariai.

Lvivo stovykloje daugelis rusų atrodo daug vyresni nei yra iš tikrųjų. Daugelis užverbuotų kalinių yra sergantys ir silpni.

„Labai sunku patikėti, kad jie gali būti naudingi, nebent kaip patrankų mėsa“, – sako Jacenka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(1)
(53)

Komentarai ()

Susijusios žymos: