„12 ukrainiečių, 3 baltarusiai ir 1 rusas“. Lenkijoje sugauta netikėta šnipų grupė. Skelbiama slapta užduotis  (4)

Žurnalistų teigimu, tarp sulaikytųjų buvo ir Ukrainos piliečių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacija Lenkijoje per internetą verbavo agentus ginklų tranzitui stebėti. Jų planas buvo atskleistas. Tai teigiama Amerikos laikraščio „The Washington Post“ straipsnyje, paskelbtame rugpjūčio 18 d.

Žurnalistų teigimu, kalbama apie neprofesionalių agentų verbavimą, tarp kurių buvo ir Ukrainos piliečių. Jie turėjo ištirti situaciją Lenkijos jūrų uostuose, įrengti paslėptas kameras palei geležinkelį ir, jei įmanoma, paslėpti stebėjimo įrenginius kariniuose kroviniuose.

„Diletantų“ komanda buvo suburta „Telegram“ kanaluose, kurių auditorija buvo rusakalbė. Visų pirma ten buvo skelbiami darbo ir būsto pasiūlymai, todėl kanalai buvo populiarūs tarp Ukrainos pabėgėlių.

„The Washington Post“ žurnalistai teigia, kad šioje byloje jau suimti pirmieji sulaikytieji: 12 ukrainiečių, 3 baltarusiai ir 1 rusas. Ukrainiečiai iškart pareiškė, kad pagrindinė jų motyvacija – už užduotį pasiūlyti pinigai.

„Lenkijos valdžia dabar mano, kad paslaptingas užsakovas buvo Rusijos karinės žvalgybos agentūra GRU ir kad nesėkminga operacija reiškė rimčiausią Rusijos grėsmę NATO teritorijoje nuo tada, kai Maskva pernai pradėjo invaziją į Ukrainą“, – sakoma pranešime.

Kai kurių šaltinių teigimu, rusai taip pat pažadėjo sumokėti pinigus už plakatų platinimą su tokio turinio užrašais: „Lenkija ≠ Ukraina“ ir „NATO, eik namo“. Tokios užduoties kaina buvo įvertinta 12 USD. Tai buvo savotiškas išbandymas, ar agentai pasiruošę atlikti užduotį, o kartu ir bandymas destabilizuoti situaciją su pabėgėliais Lenkijoje.

 

Po to atėjo rimtesnės užduotys. Kai kuriems taip pat buvo nurodyta nusipirkti vienkartinius telefonus ir fotoaparatus.

Jiems buvo mokama kriptovaliuta ir neatsekamais banko pavedimais.

Lenkijos specialiosios tarnybos aptiko daugumą „šnipų“ įrengtų kamerų. Tyrėjai taip pat pažymėjo, kad ši grėsmė pašalinta, tačiau Rusijos Federacijos užverbuoti agentai dar gali veikti šalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(88)
(14)
(74)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (4)