Tai rimta. „Pajudėjo šimtai puolimo grupių. Ten pragaras“  ()

Ekspertai papasakojo apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų taktiką kontrpuolimo metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos kontrpuolimas labai remiasi taktika, kai mažomis puolamosiomis grupėmis užimamos nedidelės teritorijos, kurios yra Rusijos okupantų tvirtovės. Ir nors kovose plačiai naudojami dronai ir artilerija, Ukrainos kontrpuolimo varomoji jėga yra šimtai mažų šturmo grupių, kurias dažnai sudaro vos 8-10 karių. Laikraštis „The New York Times“ praneša, kaip Ukrainos gynėjai žengia į priekį, ir kokias užduotis jie atlieka fronto linijoje.

Stebėtojai rašo, kad Ukrainos kariai bando veržtis Mariupolio link, perėmė svarbios Robotynės gyvenvietės kontrolę ir kovoja įnirtinguose mūšiuose prie Verbovės kaimo.

Jūrų pėstininkų veteranas Andrijus papasakojo apie mūšius šia kryptimi, per kuriuos jam ir jo bendražygiams teko išmušti rusus iš užimtų pozicijų, judant iš namo į namą. Užėmus poziciją, ryte ateidavo įsakymas užimti kitą namą.

„Tai sunkus būdas kariauti – kaimas po kaimo, namas po namo – be jokių sėkmės garantijų. Tačiau užėmę ir sutvirtinę išlikusius rusų įtvirtinimus, ukrainiečiai turi bazę, iš kurios gali planuoti tolesnius veiksmus“, - pažymi Vakarų ekspertai.

Kovotojai taip pat pasakojo apie mūšius dėl Urožainės, kur buvo įrengtos dvi tranšėjų su tuneliais linijos, leidusios rusų kariams vienoje vietoje apšaudyti, o tuomet pasirodyti kitoje. Kovos dėl kaimo truko devynias dienas, o rugpjūčio 19 d. rusai atsitraukė po ukrainiečių artilerijos krušos.

 

„Rusai turi daugiau artilerijos, tankų, dronų ir vyrų. Be to, jie labai gerai moka įtvirtinti savo pozicijas, kad ir kur atsidurtų – gyvenvietėje, miško juostoje ar tiesiog lauke“, - sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovotojas Denisas.

Pasak jo, kiekvienoje gyvenvietėje yra daug panašių problemų, todėl jūrų pėstininkai sudaro puolimo planą ir vykdo mokymus. Denisas paaiškino, kad svarbiausia yra išlaikyti pirmąją gatvę. Tada žvalgybiniu dronu žvalgomas kiekvienas pastatas, po to dalinys, kuris yra padalytas į dvi grupes, pradeda puolimą.

„Ugnies grupė šaudo į skirtinguose pastato aukštuose pasislėpusius rusus, o tada manevrinė grupė jį išvalo. Taip žengiame namas po namo“, - pasakojo Denisas.

 

Pasak jo, jei puolimas nepavyksta, jie pasitelkia artileriją ir sunaikina namą.

Stebėtojai pažymėjo, kad tokiomis sąlygomis kasdienė Ukrainos kovotojų sėkmė matuojama metrais, tačiau dešimtys mažų grupių puolimų tęsiasi kasdien jau kelias savaites ir kartu duoda rezultatų, kurie silpstančioms Rusijos pajėgoms kels vis daugiau problemų.

„Už pirmosios ir antrosios linijos bus tiesioginis kelias į jūrą, jokių įtvirtinimų. Mes judėsime kaip raketos“, - sakė kitas ukrainiečių jūrų pėstininkas Maksimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(85)
(2)
(83)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()