„Visiškas imperijos žlugimas.“ Skelbiamas niūrus scenarijus. „Taikos su jais neturėsime“  ()

Karo ekspertai įvardijo scenarijus kaip ir kada baigsis karas Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visapusiškas Rusijos karas prieš Ukrainą tęsiasi jau 562 dienas.

Labiausiai tikėtina, kad karas Ukrainoje šiais metais nesibaigs ir tęsis toliau. Vakarai ir Jungtinės Valstijos tuo įsitikinusios. Tačiau Ukrainos pareigūnai nusiteikę kiek optimistiškiau ir daro prielaidą, kad Ukrainos pergalė bus anksčiau nei 2024 m.

Tinklalapis „TSN.ua“ kalbėjosi su karo ekspertais Petro Černiku, Romanu Svitanu, Oleksandru Kovalenko ir Oleksandru Musijenko.

„Informacinio pasipriešinimo“ grupės karo ir politikos apžvalgininkas Oleksandras Kovalenko įsitikinęs, kad iki 2023 m. pabaigos visavertis karas Ukrainoje nesibaigs. Pasak jo, 2024 m. Ukrainos kariuomenė gali pereiti prie laikinai rusų okupuoto Krymo pusiasalio išlaisvinimo. Tačiau Kovalenko nėra tikras, kad būtent tuo karas ir baigsis.

„Manau, kad 2024 m. karas dar tęsis. Todėl būtina, kad morališkai, psichologiškai žmonės būtų tam pasirengę. Į tai reikia žiūrėti taip, kaip yra: racionaliai ir logiškai“, - sako jis.

Jis leidžia manyti, kad Ukraina šiuo metu sąlyginai yra karo viduryje. Pasak Kovalenko, jis tęsis dar bent pusantrų metų – tai optimistinis scenarijus.

„Tačiau šis etapas dabar yra mūsų teritorijų išlaisvinimo tęsinys, tačiau bus ir etapas „po karo“. Vienaip ar kitaip Rusija neatsisakys savo planų užgrobti Ukrainą, o jos revanšizmas bandys tęstis toliau“, - sako jis.

Karo ekspertas Romanas Svitanas mano, kad vienintelis karo pabaigos scenarijus yra Rusijos armijos sunaikinimas Ukrainos teritorijoje, pasiekiant valstybės sienas, o po to – Rusijos imperijos žlugimas.

„Be Rusijos subyrėjimo į dalis negalime kalbėti apie karo pabaigą. Rusijos Federacijos žlugimas tęsis kažkur 10 metų po Rusijos armijos pralaimėjimo. Tai reiškia, kad šie procesai bus ištęsti dešimtmečiais. Todėl mes turime latentinį karą pasienyje, susirėmimai ir kovos būklė pasienio linijoje gali būti dar 10 metų“, - siūlo Svitanas.

 

Karo ekspertas mano, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos galės sunaikinti Rusijos armiją Ukrainos teritorijoje ir pasiekti valstybės sienas iki 2024 m. rudens, jei Ukraina greitai gaus aviacijos ir ginklų.

Karo ekspertas, Karo ir teisės studijų centro vadovas Oleksandras Musienko aiškina, kad sunku pasakyti, kada baigsis karas, nurodyti konkretų laikotarpį.

„Yra scenarijus, kad karas gali užsitęsti ir turėsime įšaldytą konfliktą. Keisimės smūgiais, bus fronto linija, kurią išlaikysime. Mes suduosime smūgius priešui, o Rusija kartkartėmis smogs. Kol viena pusė bus išsekusi. O tada bus galima sudaryti kokias nors paliaubas. Tai yra, ne karo pabaiga, o tik paliaubų padėties nustatymas. Ir mes gyvensime tokioje būsenoje maždaug taip, kaip gyvename nuo 2014 m.“, - sako O. Musijenko.

O. Musienko sutinka, kad Ukraina yra maždaug pusiaukelėje į visavertį karą.

 

Atsargos pulkininkas, karo ekspertas ir analitikas Petro Černikas prognozuoja, kad karas su rusais iš tiesų baigsis, kai vienu metu susikirs penki veiksniai. Pasak jo, Rusijos Federacija turėtų subyrėti į 25-30 valstybių, ir iš jos turėtų būti atimtas branduolinis ginklas.

„Kaip naciai apsivalė nuo nacizmo, o pirmoji sveikųjų karta į visuomenę įžengė 80-aisiais. Kol nemirs paskutinis Maskvos imperializmo nešėjas, tol taikos su jais neturėsime“, - sako jis.

Zelenskis išsakė optimistiškesnę prognozę Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas įsitikinęs, kad karas Ukrainoje baigsis iki 2024 metų. Tačiau jis ragino palaukti ginkluotųjų pajėgų rezultatų mūšio lauke.

Ukrainos žvalgybos tarnybos vadovas Kyrylo Budanovas prognozavo, kad karas baigsis 2023 m. Ukrainos pergale. Sakydamas pergalė, jis turi omenyje, kad kariai pasieks 1991 m. valstybės sienas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(62)
(11)
(51)

Komentarai ()

Susijusios žymos: