To dar nebuvo! JAV gali perduoti Ukrainai ypatingos galios superginklą  ()

JAV Svarsto galimybę Ukrainai pristatyti naujų labai galingų ginklų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad JAV svarsto galimybę Ukrainai suteikti ATACMS raketas, kurios gali įveikti apie 300 kilometrų, arba 70 km lekiančias GMLRS su kasetinėmis galvutėmis. Abi raketos yra suderinamos su HIMARS ir M270 sistemomis, kurias Ukraina jau turi.

ATACMS perspektyvos ir dabar atrodo miglotos - prezidento Joe Bideno administracija neskuba jų net pažadėti. Tačiau kasetinės raketos yra labai realistiška galimybė. Ukraina jau naudoja GMLRS raketas, lekiančias 70 km atstumu. Ir kasetinę amuniciją, skirtą 155 mm artilerijai, irgi naudoja. Taigi, GMLRS su kasetine galvute yra logiškas kitas žingsnis.

Kasetinis užtaisas ore virš taikinio išbarsto daug mažesnių užtaisų. Taip priešas sunaikinamas didesniame plote. Be to, tie mažieji užtaisai krenta statesne trajektorija, todėl gali pasiekti ir tranšėjų dugną. Kasetiniai 155 mm sviediniai DPICM turi po 48 mažuosius užtaisus, o kasetinė GMLRS galvutė - daugiau nei keturis šimtus tokių bombų.

„Reuters“ pažymi, kad GMLRS raketa gali paskleisti iki 404 užtaisų. Ir, reikia pakartoti, už 70 km. Taigi, Rusijos pozicijos galėtų būti naikinamos vienu metu visose gynybos linijose.

Kasetinės amunicijos tiekimas Ukrainai yra kontroversiškas, nes nemažai šalių (įskaitant, beje, ir Lietuvą) yra uždraudusios kasetinės amunicijos naudojimą ir perdavimą. Mažuosius užtaisus po karo gali rasti civiliai. Jie ne visada sprogsta ir gali likti pavojingi kelis dešimtmečius po konflikto pabaigos. Dėl tos pačios priežasties didelė pasaulio dalis yra uždraudusi priešpėstines sausumos minas. Tačiau Ukraina, JAV ir Rusija kasetinės amunicijos nėra uždraudusios. 

 

JAV Ukrainai gali suteikti ATACMS arba kasetinių GMLRS. Arba abiejų tipų raketas. Arba jokių naujo tipo ginklų. Sprendimo dar nėra, bet ATACMS būtų labai ilgai lauktas ginklas, kurio Ukraina prašo metus, o ir papildoma kasetinė amunicija gali padėti perlaužti rusų okupantų gynybą.

(41)
(1)
(40)

Komentarai ()