Taikinys Nr. 1. Tai rimta. Susprogdinti 5 „Patriot“ analogai  ()

Per 18 karo mėnesių Ukraina sunaikino mažiausiai penkias brangias rusiškas oro gynybos sistemas S-400 „Triumf“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinio strateginių studijų instituto duomenimis, 2023 metų pradžioje Rusijos Federacijoje buvo 96 oro gynybos sistemos S-400. Nyderlandų žvalgybos agentūros „Oryx“ duomenimis, okupuotoje Ukrainos dalyje ir Kryme Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino mažiausiai penkis įrenginius kartu su valdymo punktais.

Tuo pat metu S-400 įrenginių nuostoliai gali būti ir pačioje Rusijos teritorijoje, praneša „Newsweek“ šaltinis.

Rusijos Federacijoje S-400 laikomas Amerikos „Patriot“ sistemų analogu ir Rusijos Federacijos oro gynybos sistemos „auksiniu standartu“. Karo pradžioje S-400 dėka priešas nesuteikė Kijevui galimybės būti dangaus šeimininku. Tačiau nuo 2023 metų šios sistemos tapo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų taikiniu Nr. 1.

Net ir vienos tokios sistemos praradimas yra žeminantis smūgis Rusijos oro gynybos sistemai. Vienas toks įrengimas kainuoja apie 200 mln. USD. Pasak Sidhartha Kaushal, Karališkojo Jungtinių paslaugų instituto analitiko, bet kurią sistemą galima pakeisti, tačiau tai nėra „smulkūs nuostoliai“ pačiai Rusijai.

Per pastarąsias 30 dienų buvo oficialiai patvirtintas dviejų S-400 sistemų sunaikinimas Jevpatorijos regione Kryme. Dronai atakavo radarus ir antenas, o tada raketos sudavė paskutinį smūgį.

 

Rugpjūčio 23 d., taip pat Jevpatorijos rajone, raketa „Neptūnas“ smogė sistemai S-400.

Karo ekspertas Davidas Hamblingas teigė, kad jei anksčiau sistema S-400 buvo laikoma labai patikima, tai pastarieji įvykiai Ukrainoje parodė visiškai kitokį vaizdą ir jos pažeidžiamumą raketoms.

Jei S-400 turi trūkumų, tai ką mes galime pasakyti apie likusią Rusijos oro gynybos dalį, retoriškai klausia Kaushalas.

Hamblingas pridūrė, kad Kryme praradus keletą S-400, Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali toliau juos atakuoti raketomis „Storm Shadow“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(82)
(3)
(79)

Komentarai ()