Įtampa šauna aukštyn. „Putinas gali gauti tai, ko jis nori“  ()

Sutarimas dėl ginklų perdavimo Ukrainai vis labiau braška.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasikeitus politinei situacijai šalyse partnerėse, Ukraina rizikuoja prarasti didelę dalį savo karinės pagalbos dėl „sekinančios aklavietės“ ​​fronte. Apie tai rašo „Newsweek“, analizuodamas pastarųjų dienų politinius įvykius.

Pasak buvusio JAV specialiojo pasiuntinio buvusios Sovietų Sąjungos šalims Stepheno Sestanovičiaus, ukrainiečių laukia sunkios kovos ir dideli nuostoliai. Tačiau jas galima sušvelninti suteikiant Ukrainai daugiau ginklų, įskaitant ir galingesnius.

„Tai, ko ukrainiečiai neįvertina, yra politinė rizika – galimybė, kad Vakarų vyriausybės kažkaip po didelės pagalbos ir daugybės palaikymo retorikos nuspręs, kad iš tikrųjų geriau leisti Putinui gauti tai, ko jis nori. Dar prieš metus daugumai Vakarų lyderių ši mintis būtų atrodė nesuprantama, o dabar?“ – pridūrė jis.

Šiame kontekste pateikiama situacija JAV, kur sutarimas dėl ginklų perdavimo Ukrainai vis labiau braška, o tai lėmė dramatiškus pastarųjų dienų įvykius Vašingtone. Tikėtina, kad įtampa dar labiau padidės, nes JAV artėja rinkimų sezonas.

„Bidenas turės pasverti prieštaringus tikslus – laimėti rinkimus ir išlaikyti aukštą paramos Ukrainai lygį. Kita vertus, Putinas gali lažintis, kad JAV parama Ukrainai laikui bėgant susilpnės ir jam tereikia tęsti karą bent iki 2024 m. – ir tai nėra labai geros perspektyvos užbaigti šį karą“, – sako Ganseris, vokiečių brigados atsargos generolas, anksčiau ėjęs aukštas pareigas Vokietijos gynybos ministerijoje ir buvo Vokietijos ambasadorių prie NATO ir JT patarėjas.

 

Kita Ukrainos problema – laipsniškas Vakarų visuomenės susidomėjimo karu mažėjimas. Todėl paprastų amerikiečių ir europiečių parama pagalbai Ukrainai krenta. Pasak Čikagos tarybos analitikų, šį procesą greičiausiai palengvino reikšmingų teritorinių laimėjimų trūkumas šiais metais.

 

Pasak Ukrainos karo eksperto Oleksandro Musienkos, jei Vakarų pagalba bus gerokai sumažinta, Ukraina bus priversta keisti strategiją ir atsisakyti puolimo veiksmų strateginės gynybos labui.

„Jei kalbame apie išsekimo karą, tai geriausia tai daryti ginantis, darant priešui didelius nuostolius ir kaupiant išteklius būsimiems puolimo veiksmams. Galbūt toks resursų kaupimas įvyks pavasarį ir Ukraina tai padarys. Galėsime atnaujinti aktyvias puolimo operacijas. Iki tol turime nuvarginti priešą gynyboje ir sunaikinti Rusijos karinius pajėgumus Kryme“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(20)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: