Katastrofiški nuostoliai. Kodėl rusams verkiant reikia Avdijivkos (Video)  ()

Rusijos pajėgos atakuoja Avdijivką milžiniškomis šturmo grupėmis, nepaisant to, kad jos kasdien patiria didžiulių nuostolių. Gerai įsitvirtinę ukrainiečiai iš toli mato artėjančius rusus ir jų techniką atakuoja gana atvirose vietose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos veržimasis į Avdijivką, matyt, sukėlė lengvą triumfo jausmą tiems, kurie atkakliai tiki rusų jėgomis. Tačiau jie neturi jėgų užimti miestą ir turės trauktis su dideliais nuostoliais, rašo garsus istorikas ir tyrinėtojas Phillipsas O'Brienas.

Spalio 10 d. įvyko Rusijos puolimo operacija, skirta apsupti Ukrainos miestą Avdijivką (kuri Rusijos taikiniu yra jau daugiau nei metus). Prasidėjus puolimui, iš pradžių buvo pranešta, kad tai yra rusų atsigavimo, sustiprėjimo ir būsimos jų sėkmės ženklas. Manyta, kad jie dabar veiksmingai integravo kombinuotą karybą, įskaitant puolimą, apimantį pėstininkų kovos mašinas, elektroninę karybą, artilerijos priešpriešinę ugnį ir net oro pajėgas. Tai labai gerai atitiko pastarųjų kelių mėnesių naratyvą apie Rusijos taktinius patobulinimus ir tai, kaip Rusijos kariuomenė mokosi ir tobulėja. Tik šis naratyvas nublanko į antrą planą. Tiesą sakant, Rusijos nuostoliai vėl pradėjo sparčiai didėti, per trumpą laiką jie prarado daugybę pėstininkų kovos mašinų, o Rusijos kariai vis dar atrodo panikuojantys ir nepakankamai pasiruošę“, – rašo O'Brienas.

Rusijos nuostoliai, tiek Ukrainos, tiek patikimų atvirų šaltinių teigimu, nuo spalio 11-osios gerokai išaugo ir tapo vieni didžiausių per visą karą. Tiek sunaikintos rusų technikos, tiek likviduotų okupantų skaičiumi ukrainiečiai nustebino visus, kurie nemanė, kad Avdijivka gali būti taip gerai įtvirtinta.

 

Apskritai sunku tai vertinti kaip ką nors kito nei reikšmingą Rusijos pajėgų švaistymą. Tai patvirtina vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip nukentėjo Rusijos kolona. Tai panašu į tai, ką mes ne kartą matėme, kai rusai rengė šarvuotus šturmus. Tai atitinka pastaruoju metu stebėtą rusų nuostolių didėjimo tendenciją“, – rašo O'Brienas.

 

Bet kodėl rusai už Avidijivką - sugriautą, tuščią ir mažą miestą - yra pasiruošę mokėti tokią kainą? O'Brienas mano, kad Rusija siekia tik politinių, o ne strateginių ar ekonominių tikslų, todėl logiškas nuostolių skaičiavimas jiems nerūpi. Vienas tokių tikslų - visiška Donecko okupacija. Bet kokia kaina.

„Iš tikrųjų kiekvieną kartą, kai matote Rusijos pajėgas pradedančias tokias operacijas ir patiriančias tokius nuostolius, tai priartina Ukrainos pergalę“, – pridūrė ekspertas.

(29)
(2)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: