Smūgis Rusijai. Per dieną prarado tiek sraigtasparnių, kiek pagaminama per metus  (1)

Rusijos pajėgumams suduotas rimtas smūgis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau yra skaičiavimų, pagal kuriuos tampa aišku, kad dėl ATACMS operatyvinės-taktinės raketos smūgio 2023 m. spalio 17 d., rusų aerodromuose Luhanske ir Berdianske, įsibrovėliai prarado 24 sraigtasparnius.

Visų pirma, septyni Ka-52 buvo visiškai sunaikinti, dar aštuoni buvo sugadinti, iš viso 15 orlaivių. Be to, sunaikinti du Mi-8, dar septyni apgadinti.

Šiuos skaičiavimus pateikęs „Oryx“ projekto analitikas Jakubas Janovskis atskirai detalizavo, kad Rusijos sraigtasparniai, klasifikuojami kaip „apgadinti“, greičiausiai nebus atkurti.

„Defence Express“ prideda štai ką – atrodo, kad per vieną smūgį dviem aerodromams Rusijos Federacija prarado tiek Ka-52, kiek jos karinis-pramoninis kompleksas gali pagaminti per vienerius metus.

Iš tiesų, viešoje prieigoje galime rasti skaičiavimų, kad 2022 metais Rusijos karinis-pramoninis kompleksas galėjo pagaminti maždaug 15 Ka-52 sraigtasparnių.

Taip pat galime pastebėti, kad tų pačių 2022 metų rudenį Rusijos Federacija pradėjo serijinę naujos šio orlaivio versijos gamybą su indeksu Ka-52M.

Jau tada Rusijos propagandistai tvirtino, kad jų pramonės pajėgumai neva leido pagaminti net 15-30 Ka-52M tipo sraigtasparnių, tačiau svertinis vidurkis ir realus vertinimas rodo, kad rusai gali pagaminti daugiausiai kelis šio tipo sraigtasparnius per metus.

Kalbant apie Ka-52 gamybą, yra dar vienas svarbus aspektas – finansinis. Remiantis atvirų šaltinių duomenimis, dar prieš visapusišką invaziją į Rusijos Federaciją vieno tokio sraigtasparnio gamyba Rusijos karinei pramonei kainavo tiesiogine prasme 200 milijonų rublių (2 mln. eurų) nuostolių.

 

Taip atsitiko dėl „kainodaros ypatumų“ gaminiams iš Rusijos gynybos ministerijos, kuri buvo pasirengusi pirkti Ka-52 tik už 900 milijonų rublių (9,2 mln. eurų), o gamybos savikaina tuomet siekė 1,17 milijardo rublių (11,8 mln. eurų) už vienetą.

Mažai tikėtina, kad dabar, per plataus masto invaziją ir sankcijų naštą, Rusijos Federacijos valstybės iždas dabar gali padengti šiuos Ka-52 gamybos nuostolius. O tai, savo ruožtu, taip pat gali turėti įtakos faktiniam šių sraigtasparnių gamybos tempui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(64)
(2)
(62)

Komentarai (1)