„Sprogo 60 Tor-M1/2.“ Nebėra oro gynybos. Skelbiamas košmaras (Foto)  ()

Pasak Kovalenko, planuojamas Rusijos oro gynybos sunaikinimas, trapi pusiausvyra pažeista.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nebėra oro gynybos. Skelbiamas košmaras Rusijai.

„Kai kasdieniuose Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešimuose skelbiami duomenys apie Rusijos okupacinių pajėgų nuostolius, daugelis pirmiausia atkreipia dėmesį į sunaikintų okupantų, tankų, artilerijos skaičių ir paliekamas svarbias pozicijas“, – rašo karo ekspertas Oleksandras Kovalenko.

„O viena tokių svarbių pozicijų – oro gynyba, kurios nuostolius greitai kompensuoti sunku, o naujos gamyba – lėtas ir ilgas procesas.

Šią savaitę JK gynybos ministerija savo naujausioje žvalgybos ataskaitoje apie padėtį Ukrainoje pažymėjo, kad praradus ilgojo nuotolio oro gynybos sistemas (S-400/S-300), Rusijos okupacinės pajėgos bus priverstos perkelti tokias sistemas iš kitų vietovių, taip susilpninant gynybą ten.

Pavyzdžiui, tapo žinoma apie trijų oro gynybos sistemų S-400 sunaikinimą Luhansko srityje, buvo pranešimų apie karinės technikos praradimą laikinai okupuotame Kryme, o lapkričio 3 d. paskelbta apie Zaporižios regione S-300PS komplekso radaro 5N63S sunaikinimą.

Rusijos okupacinės pajėgos iš tiesų patiria didelių nuostolių tolimosios oro gynybos srityje, atsižvelgiant į tai, kad šios sistemos yra ne šalia fronto linijos, o dažnai užnugario zonoje ir net giliai užnugaryje, jei kalbėtume, pavyzdžiui, apie oro gynybos sistemas S-400. Tačiau nėra visiškai teisinga atkreipti dėmesį tik į šį ešeloną, ignoruojant trumpojo ir vidutinio nuotolio sistemas.

Pavyzdžiui, tai yra trumpo ir vidutinio nuotolio kompleksai, užtikrinantys ne tik ore esančių objektų, tokių kaip orlaiviai ar raketos, perėmimą, bet ir mažo dydžio, kurių S-300 ir S-400 negali perimti. Būtent tokie kompleksai saugo S-300 ir S-400 nuo dronų atakų, atlieka dangčio funkciją.

Tačiau, kaip matome, pastaruoju metu jiems tai nelabai sekasi. Įdomu kodėl?

Plataus masto invazijos į Ukrainą metu yra žinomi 566 Rusijos oro gynybos sistemų sunaikinimo, sugadinimo ir užgrobimo atvejai.

 

Nuo Ukrainos gynybos pajėgų puolimo pradžios birželio mėnesį per 5 mėnesius buvo sunaikinta 230 Rusijos okupacinės armijos oro gynybos sistemų. Birželio ir liepos mėn. buvo nustatyti oro gynybos sunaikinimo mėnesio rekordai.

Skaičiai įspūdingi, bet ką jie sako?

Pavyzdžiui, jei atsižvelgsime tik į patikrintus duomenis, tai yra nuotraukomis ir vaizdo įrašais patvirtintus nuostolius, tada Rusijos okupantai prarado 41 oro gynybos sistemą Tor-M1/2, kuri yra viena efektyviausių trumpojo nuotolio oro gynybos sistemų Rusijos armijoje.

Jei nekalbame apie patikrintus duomenis, tada oro gynybos sistemos „Tor“ modifikacijų nuostoliai viršijo 60 vienetų!

Panašiai ir su oro gynybos raketų sistema „Pantsir-S1“, kurios patikrinti nuostoliai siekia 20 vnt., o nepatvirtinti – daugiau nei 40 kompleksų.

Ta pačia analogija, oro gynybos sistemos „Buk-M1/2/3“ nuostoliai siekia 48/70, oro gynybos sistemos „Strela-10“ 34/60, oro gynybos sistemos „Osa“ 15/40 ir kt.

 

Visi šie kompleksai turėtų ne tik aprėpti priekinius Rusijos armijos vienetus, bet ir sukurti ešelonus giliai į laikinai užimtas teritorijas ir suteikti priedangą tolimojo nuotolio kompleksams.

Tačiau kasdien jų vis mažiau ir mažiau, o tai buvo aiškiai matyti iš pačios Rusijos ir ypač Maskvos oro erdvės pažeidimų.

Tačiau ryškiausias pavyzdys yra „S-400 Triumph“ komplekso sunaikinimas Tarchankuto kyšulyje šių metų rugpjūtį. Juk esmė buvo net ne tame, kad toks brangus ir labai išreklamuotas kompleksas buvo sunaikintas ir net Kryme! Visa esmė ta, kad šis procesas buvo filmuojamas dronu, kurio rusai negalėjo nei pastebėti, nei numušti. Ir viskas todėl, kad netoliese nebuvo tam skirtų kompleksų“, – rašo Kovalenko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(276)
(14)
(262)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: