„Nieko panašaus nebuvo nuo pat didelio karo pradžios. Sugrįžo sovietmetis“  ()

Įvykis socialiniuose tinkluose sukėlė neįprastą Ukrainos visuomenei viešos kritikos bangą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos raketa 128-osios Užkarpatės kalnų šturmo brigados karių apdovanojimo ceremoniją pavertė kruvina tragedija. Brigados kariškiai piktinasi komanda dėl sprendimo surinkti personalą vienoje vietoje taip arti fronto. Karių nuotaikos aprašytos „The Washington Post“ medžiagoje.

Buvo pranešta, kad 128-osios kalnų šturmo brigados vadas Brigados vadas Dmitrijus Lysiukas asmeniškai įsakė rikiuotis apdovanojimo ceremonijai. Tačiau jis pats vėlavo 30-40 minučių, tai išgelbėjo jo gyvybę.

„Sugrįžo sovietmetis“

Sugrįžo sovietmetis. Tai priminė scenas iš Rusijos propagandinių filmų apie Antrąjį pasaulinį karą, kur kariai stovi eilėse ir atrodo apgailėtinai“, – sakė vienas iš 128-osios brigados karių, norėjęs likti anonimiškas.

Vietoj iškilmingos šventės apdovanojimų ceremonija virto kraujo praliejimo vieta, žuvo mažiausiai 19 karių, tarp kurių buvo keli aukšto rango karininkai ir vieni geriausių brigados kovotojų. Daugelis per išpuolį sužeistųjų nusiėmė šalmus ir patyrė galvos traumų. Dešimtys kitų buvo sužeisti.

„Kai įvyko išpuolis, sunku buvo pasakyti, kiek žmonių buvo sužeista ar žuvo. Išpuolio metu buvo suskaičiuotas 21 lavonas. Ar visi išgyveno ligoninėje, nežinoma“, - sakė kitos brigados karys.

Leidinys rašo, kad šis įvykis socialiniuose tinkluose sukėlė neįprastą Ukrainos visuomenei viešos kritikos bangą.

Iš pradžių apie tragediją visi tylėjo, vėliau informaciją apie raketų ataką paplito socialiniuose tinkluose. Sekmadienį apie išpuolį pranešė Ukrainos žiniasklaida, o Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas sakė, kad brigadoje įvyko „tragedija“. Vėliau 128-oji brigada duomenis apie žuvusiuosius paskelbė savo „Facebook“ puslapyje.

Kilo aštrių klausimų, kodėl toks didelis viešas renginys buvo surengtas vietoje, kuri buvo gerai matoma Rusijos dronams ir į kurią nesunkiai galėjo pataikyti Rusijos raketos.

„Surinko geriausius žmones“

 

Dažnai šios apdovanojimų ceremonijos būna nedidelės, jose dažniausiai dalyvauja apie 30 žmonių, vyksta jos gerai apsaugotame bunkeryje ar tranšėjoje. Tačiau penktadienio susitikimas vyko atviroje vietoje ir jame dalyvavo beveik 100 žmonių, tarp kurių buvo ir tie, kurie negavo apdovanojimų, pranešė brigada.

„Jie surinko žmones iš visų padalinių - geriausius žmones. Apdovanotųjų sąraše buvo 43. Tiesą sakant, žmonių buvo daug daugiau, nes juos reikėjo ten vežti, o mašinų buvo apie 20“, - sakė šaltinis.

Kol Valstybinis tyrimų biuras tiria „aplaidų kariškio požiūrį į tarnybą“, sužeisti kariai prisimena, kad medikus šokiravo ligoninėje gulinčių gynėjų skaičius. „Gydytojai sakė, kad nieko panašaus nematė nuo pat didelio karo pradžios“, – prisiminė vienas iš kariškių.

 

Anot brigados karių, pagrindinis klausimas – kaip rusai sužinojo, kur ir kada vyks šis apdovanojimas.

„Kol kas neaišku, kas tiksliai atsitiko – ar paskambino vietiniai gyventojai ir pasakė, kad susirinko krūva žmonių, arba nutekėjo informacija iš brigadų vidaus štabų. Raketos nepaleisi nei per dvi minutes, nei per 15. Nutaikęs ten raketą, priešas gerai suprato, kad ten bus daug vadovaujančių asmenų ir tai bus nemenkas smūgis“, – sakė kariškis.

Taip pat buvo prieštaringų pranešimų apie tai, kas suplanavo ceremoniją ir kada ji turėjo prasidėti. Kai kurie teigė, kad įvykis vėlavo 30 minučių, todėl kariai ilgai stovėjo kieme. Brigados vadas Lysiukas į ceremoniją atvyko pavėlavęs – praėjus kelioms minutėms po raketos smūgio.

„Visi pyksta ant vadovybės. Jie galėjo duoti įsakymą perkelti viską į kitą vietą ar į kokią nors pastogę. Galėjo perkelti viską ir surengti ceremoniją ten. Kodėl taip neatsitiko, aš nežinau. Tai aplaidi karinė klaida“, – sakė kitas kariškis.

 

Tačiau net ir po atakos kai kurie pareigūnai gynė medalių įteikimo praktiką šalia kovos zonos. Buvusi gynybos viceministrė Hanna Maliar sakė, kad ceremonijos yra „labai svarbi karinės kultūros dalis“.

„Man pačiai teko garbė apdovanoti mūsų kovotojus fronto linijoje – tai labai jaudinantis momentas visiems. Tokie renginiai yra ypač svarbūs, nes vyksta dalyvaujant bendražygiams“, - pažymėjo Maliar.

Ji mano, kad rusai apie ceremoniją galėjo sužinoti iš „netyčinio informacijos nutekėjimo“, kurį sukėlė žmogiškoji klaida.

Tačiau vienas iš 128-osios brigados karių komentare leidiniui pareiškė, kad sovietinių ceremonijų praktika turėtų būti nedelsiant nutraukta. „Kareiviai ir karininkai bijo, kad visa tai gali pasikartoti, neduok Dieve“, – sakė jis.

Karys pažymėjo, kad jei po išpuolio kovotojų artimieji nebūtų apie tai kalbėję socialiniuose tinkluose, apie tragediją niekas nebūtų sužinoję.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(14)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: