Ukrainoje naudojami nauji savadarbiai kasetiniai šaudmenys „Motiv-3M“: kokios jų galimybės (Video)  ()

Per Avdijivkos puolimą Ukrainoje rusų pajėgos naudojo kasetinius artilerijos sviedinius su „Motiv-3M“ pabūklais, kurie pasižymi nepriklausomu individualiu nukreipimu, rašo leidinys „Defence Express“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kelios rusų žiniasklaidos priemonės patvirtino šį teiginį, remdamosis vaizdo įrašu, kuriame neva matyti, kaip naudojami „Motiv-3M“ pabūklai, dar žinomi kaip SPBE-D.

Nors vaizdo įrašo autentiškumo ir vietos patikrinti nepavyko, manoma, kad tikimybė, jog Rusijos pajėgos naudoja „Motiv-3M“, yra galima.

Šie pabūklai paprastai naudojami „Smerch MLRS“ kasetinėse raketose 9M55K1 ir modifikuotose „Tornado-S MLRS“ raketose 9M544. Juos taip pat galima integruoti į RBK-500 kasetines bombas, todėl spėjama, kad jos bus naujosios sparnuotosios bombos pabūklų inventoriaus dalis.

„Motiv-3M“ veikimo principas yra toks: virš priešo šarvuotųjų transporto priemonių koncentracijos atsiveria submunicijos užtaisas, išlaisvinantis elementus, kurie nusileidžia parašiutais ir aktyvuoja infraraudonųjų spindulių jutiklius taikiniams nustatyti. Tuomet kiekvienas submunitionas paleidžia EFP kovinę galvutę – iš esmės metalinę plokštelę, kurią koncentruota sprogstamoji energija suformuoja į didelio greičio šliužo formos sviedinį, perveriantį priešo šarvus.

 

Tokios metalinės kulkos gali judėti kelių kilometrų per sekundę greičiu, tai paaiškina charakteringų „ugnies stulpų“ atsiradimą vaizdo įraše. Smogus į mažiau apsaugotą taikinių vrišutinę pusę, sėkmingo sunaikinimo tikimybė yra didelė.

Kartu šie pabūklai nėra koks nors unikalus rusų kūrinys. Ukrainos ginkluotosios pajėgos aktyviai naudoja artilerijos pabūklus „SMArt 155“ ir „Bonus“, kurie veikia panašiai.

Verta paminėti, kad „Motiv-3M“, kaip ir bet kurių kitų savadarbių šaudmenų, naudojimas rusų pajėgose yra pavienis, o vaizdo įrašas, tiesą sakant, yra pirmasis vizualiai patvirtintas atvejis. Tai reiškia, kad Rusija į Avdijivkos puolimą investavo ne tik daugybę gyvosios jėgos ir įrangos, bet ir itin deficitines raketų sistemas „Smerch“ ir (arba) „Tornado-S“ su dar labiau deficitinio tipo šaudmenimis.

 

Raketos „Smerch“ 9M55K1 deklaruojamas atakos nuotolis yra iki 70 km, o raketos „Tornado-S“ 9M544, turinčios tą patį užtaisą, gali pasiekti iki 120 km atstumą, todėl jos yra sudėtingi taikiniai Ukrainos priešraketinei kovai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(5)
(-4)

Komentarai ()