Netikėti įvykiai. Ukraina grįžta prie senų T-72. Kas nutiko „Leopard 2“  ()

Ukrainai prarandant vis daugiau savo geriausių „Leopard 2“ tankų, ji grįžta prie senų T-72.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viskas. Ukraina grįžta prie senų T-72. Kas nutiko „Leopard 2“?

Ukrainos sąjungininkai susitarė dėl vieno iš paprasčiausių būdų, kaip perduoti tankus Ukrainai: sumokėkite Čekijos įmonei „CSG Defence“, kad ji paimtų senus sovietų sukurtus devintojo dešimtmečio T-72M, pakeistų variklius ir dalį elektronikos, pridėtų reaktyvius šarvus, pakeistų dizainą į T-72EA ir išsiųstų Ukrainai.

Apie tai rašo „Forbes“.

Danija praėjusį mėnesį pažadėjo Ukrainai mažiausiai 15 vnt. T-72EA kaip dalį 520 mln. USD vertės pagalbos paketo, į kurį taip pat įeina pėstininkų kovos mašinos BMP-2, inžinerinės transporto priemonės, dronai ir amunicija.

47 tonas sveriantis trijų asmenų įgulos T-72EA nėra geriausias tankas Ukrainos arsenale. Tačiau tai taip pat nėra blogiausias – ir yra naudingas tuo metu, kai Ukrainai trūksta tankų, kurie galėtų pakeisti kovos nuostolius ir aprūpinti naujas mechanizuotas brigadas.

Buvusiose Varšuvos pakto šalyse visoje Europoje yra šimtai senų T-72M. Kiekvienas iš jų yra kandidatas į EA atnaujinimą.

T-72EA „sprendžia kai kurias pagrindines originalaus T-72 problemas, ypač šaudymo gebėjimų, mobilumo ir apsaugos srityse“, – teigė „CSG Defence“.

Atnaujinant tanką, senas 780 AG dyzelinis variklis pakeičiamas 840 AG modeliu, sumontuojami nauji radijo imtuvai ir modernus termovizorius bei pridedami reaktyvių šarvų sluoksniai.

T-72EA vis dar yra T-72 ir turi keletą esminių trūkumų. Pirmiausia, jo šaudmenų laikymo vieta yra po bokšteliu. Pataikykite į amuniciją šarvus praduriamu sviediniu ir viskas – žus visi esantys tanko viduje.

 

Tačiau atsižvelgiant į pagrindinio T-72 dizaino apribojimus, T-72EA yra vienas iš geresnių variantų. Rusiški T-72B3 ir lenkiški PT-91 gali turėti geresnę optiką ir ugnies valdymą, bet tikriausiai ne per daug. Ne veltui ukrainiečiai iki šiol prarado tik keletą iš turimų 90 vnt. T-72EA.

T-72 iš tikrųjų įgyja vis didesnę reikšmę – abiejose pusėse.

Atrodo, kad karinio rezervo T-90 ir T-80 atsargos Rusijoje baigsis, o senesni T-72 vis dar gali būti geriausias pasirinkimas, nes Kremlius bando atlyginti kovinius nuostolius, o naujų tankų gamyba palaipsniui auga.

O Ukrainai T-72 ir jų variantai iš Čekijos ir Lenkijos padeda kompensuoti menkas „Leopard 2“ siuntas – kol kas tik 71 vnt. iš NATO sąjungininkų.

 

Ukrainiečiai prarado mažiausiai 11 savo „Leopard 2“, o kitais metais tikisi gauti dar 14 pakeitimų. 14 „Challenger 2“ ir 21 amerikiečių „M-1 Abrams“ papildo Ukrainos modernių vakarietiško tipo tankų arsenalą. Net skaičiuojant 200 vnt. menkai apsaugotų „Leopard 1“, bendras vakarietiškų tankų atsargas galiausiai gali sudaryti 350 vnt.

Tačiau Ukraina per metus praranda daugybę tankų. Nors galiausiai Jungtinės Valstijos gali pasiūlyti daugiau M-1, nėra jokių požymių, kad Vokietija ar kitas „Leopard 2“ naudotojas būtų pasirengęs atiduoti daugiau savo tankų.

Jei karas tęsis iki 2025 m., o Kremlius tikisi, kad taip ir bus, Kyjivui tikriausiai reikės gauti savo tankus iš kur nors kitur.

Tas „kur nors kitur“ gali būti Čekija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(2)
(26)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: