„Su tankais baigta.“ Ukraina keičia viską. Kas nutiko  (2)

Ukrainoje įvyko sunkiųjų tankų panaudojimo evoliucija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gynybos pramonės analitikas ir konsultantas, besispecializuojantis sausumos karybos srityje Nicholas Drummond savo socialiniamo tinklo „X“ paskyroje suabejojo kovinių tankų ateitimi mūšio lauke.

Konfliktas Ukrainoje ir matyti mūšiai leido analitikui pateikti keletą pastebėjimų:

  • Kovos tankas prieš tanką yra greičiau retenybė nei norma.
  • Tankai dažniausiai įveikiami raketomis, o ne volframo skeveldromis.
  • Daugeliu atvejų tankai naudojami kaip šturmo ginklai pėstininkų puolimui paremti, todėl senesni tipai, tokie kaip „Leopard 1“, pasirodė tokie naudingi.
  • Nors 120 mm tankų patrankos turi labai efektyvius APFSDS sviedinius, naujosios 105 mm natūros vis tiek yra tokios pat mirtinos ir jų galima vežti daugiau, o programuojami 105 mm HE puikiai tinka tiesioginės ugnies užduotims.
  • Gelbėjimosi galimybės mažiau priklauso nuo pasyviosios šarvuotės ir labiau nuo aktyviosios apsaugos sistemų, kurios gali įveikti ATGM ir oro grėsmes, ypač dronus.
  • Geriausia išlikimo priemonė yra greitas išėjimas iš teritorijos ir pasislėpimas – pagrindinė taktika, kurią, atrodo, pamiršome.
  • Operacinis mobilumas tampa vis svarbesnis, ypač ekspedicijų kontekste, todėl gebėjimas greitai perdislokuoti pajėgas iš vienos teritorijos į kitą gali būti lemiamas.

Dėl minėtų veiksnių pirmenybė teikiama lengvesnėms ir judresnėms ratinėms transporto priemonėms, ir tai iš dalies paaiškina, kodėl Japonija ir Italija taip daug investuoja į 8x8 šturmo pabūklus. Type-16 MCV ir „Centauro“ suteikia didelę ugnies galią už daug mažesnę nei MBT kainą. Būdami ratiniai, jie gali greitai reaguoti. Jie ne tik teikia ugnies paramą, bet ir puikiai tinka žvalgybai bei tankų naikintojo vaidmeniui, rašo N. Drummond.

„Kadangi NATO kariuomenės žvalgosi ne tik į dabartinius MBT tipus, būsimos „M1 Abrams“, „Leopard 2“ ir „Challenger 3“ versijos vis dar turės savo vietą, tačiau aš visiškai tikiuosi, kad ratiniai šturmo pabūklai atliks daug svarbesnį vaidmenį. Esu įsitikinęs, kad tai yra kitas evoliucijos žingsnis. Su tankais baigta“, - teigia karininkas.

 

JAV kariuomenė pripažino, kad lengviesiems pėstininkų daliniams paremti reikalingos šturmo savaeigės dar gerokai prieš prasidedant karui Ukrainoje.

N. Drummond teigia, kad be technikos pėstininkai neišsivers – artilerijos ir bepiločių orlaivių keliama grėsmė leidžia manyti, kad bet kokie pėstininkai, kurie po mūšio lauką nekeliauja saugiai judėdami, labai greitai žus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(77)
(8)
(69)

Komentarai (2)