Telefonų fotoaparatų sukuriamos optinės iliuzijos (Video)  (9)

Internete pasirodžiusios išmaniuoju telefonu „iPhone“ darytos besisukančių lėktuvo propelerių nuotraukos kelia diskusijas: jos tikros, ar redaguotos „fotoshop“? Visas dvejones išsklaido vaizdo įrašai ir ekspertų komentarai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete galima rasti įvairių „iPhone“, „Nokia N95“ ir kitais telefonais darytų propelerių nuotraukų: vienose keli sparnai atrodo nulinkę, kitose – atitrūkę nuo sraigto, trečiose – tiesūs lyg grotos. Tačiau šios nuotraukos nėra „fotoshop“ kūriniai. Fotografas Jasonas Mullinsas aiškina, jog fotografuojant itin greitai judančius objektus tokiais skaitmeniniais fotoaparatais, koks yra įmontuotas „iPhone“, vaizdas yra fiksuojamas ne vienu momentu, rašo Core77.com. „Tokie fotoaparatai, kaip esantis „iPhone 4“, vaizdą fiksuoja skenavimo principu. Užraktas vaizdą pradeda fiksuoti nuo viršutinio kairiojo kampo ir baigia ties apatiniu dešiniuoju. Taigi greitai judantys objektai pasvyra į kairę. Iš esmės tokį efektą sudaro bet koks elektroninį užraktą turintis fotoaparatas (t.y. ne veidrodiniai fotoaparatai su mechaniniais užraktais)“, – aiškina J.Mullinsas.

Tai išbandyti gali kiekvienas – tereikia rasti itin greit besisukantį objektą (pvz., lėktuvo ar sraigtasparnio sraigtą) ir jį nufotografuoti.

Wikipedia“ rašo, jog šį efektą sukuria vadinamasis „besisukantis užraktas“ (angl. rolling shutter): "Tai vaizdo fiksavimo metodas, kai kiekvienas kadras įrašomas ne vienu momentu, tačiau kadrą skenuojant horizontaliai ar vertikaliai. Kitaip sakant, ne visos kadro dalys užfiksuojamos tiksliai tuo pačiu metu. Tai gali sukurti iškraipymų fotografuojant greit judančius objektus ar blyksint šviesai. Šio metodo privalumas tas, kad matrica gali toliau „gaudyti“ šviesos fotonus jau vykstant jų apdorojimui."

Siūlome pažiūrėti „iPhone“ išmaniuoju telefonu nufilmuotą besisukantį lėktuvo propelerį:

Toks pat efektas išgaunamas iš telefonu „Nokia N95“:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (9)