Verta žinoti kiekvienam. Patyręs kariškis skelbia, kaip pasislėpti nuo termovizoriaus (Foto)  (3)

Ukrainos fronte dirbantis karys papasakojo, kaip pasislėpti nuo termovizoriaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos fronte dirbantis išminuotojas Rimas Armaitis savo „Facebook“ paskyroje papasakojo, kaip pasislėpti nuo termovizoriaus. Verta žinoti kiekvienam.

„Karas iš vidaus: kaip pasislėpti nuo termovizoriaus!

Man naktiniuose šturmuose dar neteko dalyvauti, bet naktiniai koviniai išėjimai buvo ir ne vienas, ir kiekvieną kartą tenka tam ruoštis, nes darbas dienomis atvirose vietovėse be apkasų ir blindažų tampa labai pavojingas dėl dronų atakų.

Kaip apsaugą nuo dronų su termovizoriais ir nuo snaiperių, tam galima panaudoti įvairiausias priemones. Bet dirbant mums, visos tos priemonės praktiškai netinkamos, mūsų darbas, tai amžinas judėjimas ± 3 metrai į minutę greičiu.

Bet... kas pozicijose, tiems mano patarimai tikrai pagelbės. Termovizorius negali „matyti“ pro stiklą, vandenį, organinį stiklą ir įvairias šiluminės izoliacijos medžiagas. Todėl gynybinėje linijoje, pozicijose, iš šilumą izoliuojančių medžiagų būtina pagaminti šiluminės izoliacijos ekraną su plyšiais žiūronams ir ugnies taškams.

 

Tačiau net ir nepaisant termo izoliacinių medžiagų savybių, termovizorius matys ir išmatuos įtartinų vietų temperatūrą. Tai reiškia, kad objektas, esantis už atitinkamos izoliacinės medžiagos termovizoriui liks nepasiekiamas, bet. Termo izoliacinės medžiagos sugers ir tolygiai paskirstys ieškomo objekto šiluminę spinduliuotę. Tačiau jei tame pačiame stebėjimo poste bus įrengta krosnelė, tos medžiagos išils, todėl termovizoriumi bus matomas aiškus „kvadratas“, besiskiriantis nuo vietovės fono.

 

Čia viskas priklauso nuo aplinkos ir objektų temperatūros. Jei oras šiltas, jūs būsite juoda dėmė, o vietovė bus balta. Arba atvirkščiai. Ir net jei save apvyniosite termoizoliacija, šaudant jūsų ginklas įkais ir jus išduos.

 

Kalbant apie termovizorius dronuose. Jus visada turite pagalvoti apie maskavimą iš oro. Tiksliau tariant, padarykite taip, kad nebūtumėt matomi palapinėse, blindažuose, apkasuose. Priešingu atveju drono operatorių sudomins šis tobulai plokščias juodas arba baltas kvadratas esantis pamiškėje, miške ar miško juostos zonoje“, – rašo patyręs kariškis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(157)
(11)
(146)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: