Ukrainai baigiasi pinigai karo reikmėms. Kas bus toliau  ()

Ukrainos valdžia bando nuspręsti, kaip finansuoti karines išlaidas, jei sąjungininkai nesuteiks pažadėtos pagalbos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurios parinktys kelia tam tikrą riziką.

Kaip praneša  UNIAN, tai teigiama „Bloomberg“ medžiagoje.

Žurnalistai paskelbė straipsnį pavadinimu „Kyjivas baigia finansuoti kovą su Rusija“.

Fiskalinės priemonės apima mokesčių įplaukų didinimą, o tai akivaizdi nuniokotos ekonomikos problema, arba gyventojų išlaidų mažinimą. Pasak finansų ministro Sergejaus Marčenkos, pinigų politikos galimybės apima Ukrainos valiutos devalvaciją arba grįžimą prie NBU apribojimų.

„Ukrainos finansiniam stabilumui iškilo grėsmė po to, kai nepavyko Kyjivo kontrpuolimas ir antroji žiema po Rusijos invazijos atnešė naujų sunkumų“, – rašo laikraštis.

Kaip pareiškė finansų ministras S. Marčenko, ES ir JAV parama yra labai svarbi. Ukraina aktyviai bendrauja su Europos bloko ir JAV atstovais, informuoja juos apie kitų biudžetinių metų poreikius.

Žurnalistai pažymi, kad Kyjivas savo biudžeto deficitą kitais metais pirmiausia planuoja padengti išorės finansavimu, kurio suma sieks daugiau nei 40 mlrd. dolerių. Anot S. Marčenkos, daugiau nei du trečdaliai šios sumos dar nepatvirtinta.

„Net po to, kai centrinis bankas spalį paskelbė lankstesnį valdomą valiutos kursą, iš dalies panaikindamas kapitalo kontrolę, pinigų politika išlaikė grivinos kursą fiksuotą JAV dolerio atžvilgiu per rinkos intervencijas“, – rašo laikraštis.

 

Tai daro spaudimą kitų metų biudžetui, nes Finansų ministerija nustatė devalvaciją iki vidutinio grivinos kurso 40,7 už dolerį, o tai yra daugiau nei pirminė prognozė – 41,4. Tačiau Ukrainos valiuta tebėra koridoriuje ir nuo pranešimo apie susilpnėjimą kainavo apie 37 grivinas už dolerį.

Išbandytas ir kitas piniginis variantas – pinigų spausdinimas. Praėjusiais metais NBU išleido beveik 400 mlrd. grivinų (10,9 mlrd. USD) dėl vietinių vyriausybės obligacijų pirkimo.

„Bloomberg“ pabrėžia, kad piniginis finansavimas buvo nepopuliarus tarp centrinio banko pareigūnų. Privalumą užgožia spaudimas Ukrainos valiutai dėl grivinų įplaukų, kurios pernai prisidėjo prie infliacijos. Be to, TVF nustatė apribojimus šiai praktikai kaip dalį savo sąlygų.

 

„Politikai išreiškė tam tikrą pasitikėjimą, kad nepaisant Vašingtono ir Briuselio pasipriešinimo, tarptautiniai donorai galiausiai skirs lėšų“, – nurodoma leidinyje.

Pasaulio ekonomikos instituto duomenimis, tuo pačiu metu naujų pažadų kiekis pagalbai Ukrainai nukrito iki žemiausio lygio nuo Rusijos invazijos 2022 m. vasario mėn., palyginti su praėjusių metų rugpjūčio–spalio mėn., sumažėjo beveik 90 proc., iki 2,11 mlrd. eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(3)
(-1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()