Pentagonas davė startą operacijai Raudonojoje jūroje. Husių savivalei bus galas  ()

Kartu su JAV operacijoje dalyvaus Didžioji Britanija, Bahreinas, Kanada, Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Norvegija, Seišeliai ir Ispanija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jame, be JAV, dalyvauja devynios valstijos.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas paskelbė apie tarptautinės operacijos „Guardian of Prosperity“ pradžią, kurios tikslas bus užtikrinti laivybos Raudonojoje jūroje saugumą po „neatsargių Jemeno husių atakų“.

L. Austinas pažymėjo, kad husių veiksmai kelia grėsmę laisvai prekybai, kelia pavojų jūrininkams ir pažeidžia tarptautinę teisę.

Raudonoji jūra yra svarbus vandens kelias laisvai laivybai ir pagrindinis komercinis koridorius, palengvinantis tarptautinę prekybą. Šalys, siekiančios laikytis pagrindinio laivybos laisvės principo, turi susivienyti, kad išspręstų [hutsių] balistinių raketų ir bepiločių orlaivių, paleidžiamų į prekybinius laivus, teisėtai plaukiančių tarptautiniais vandenimis, klausimą. Tai tarptautinis iššūkis, reikalaujantis kolektyvinių veiksmų.

Jis pridūrė, kad kartu su JAV operacijoje dalyvaus Didžioji Britanija, Bahreinas, Kanada, Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Norvegija, Seišeliai ir Ispanija. Šalys kartu spręs saugumo klausimus pietinėje Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje.

L. Austinas nepateikė išsamios informacijos apie operaciją ir ką ji apims.

Po „Hamas“ atakos prieš Izraelį Jemeno husiai palaikė palestiniečių kovotojus ir pradėjo šaudyti raketomis į Izraelį. Netrukus jie paskelbė, kad puls visus bet kokiu būdu su Izraeliu susijusius laivus ir neleis jiems plaukti per Raudonosios jūros vandenis.

 

Husiai savo veiksmus pavadino atsaku į „Amerikos ir Izraelio agresiją Gazos Ruože“. Jemeno grupuotė Ansar Allah vykdo raketų ir bepiločių orlaivių atakas prieš komercinius laivus Raudonojoje jūroje. Gruodžio pradžioje ji pagrasino užpulti visus laivus, vykstančius į Izraelį. Nuo lapkričio 14 d. husiai užpuolė mažiausiai 10 komercinių laivų.

Per husių išpuolius keturios didžiausios pasaulyje laivybos kompanijos sustabdė laivų praplaukimą Sueco kanalu arba nukreipė juos kitais maršrutais.

Be to, naftos ir dujų bendrovė BP sustabdė naftos tiekimą per Raudonąją jūrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(3)
(23)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()