„Dešimtmečius nematytas teroras.“ Kas nutiks Ukrainai, jei laimės Rusija  ()

Kai kurie analitikai ėmė kalbėti apie lūžio tašką kare, galintį lemti Ukrainos pralaimėjimą ir V. Putino pergalę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei Rusija laimės karą, ukrainiečiai susidurs su tokio masto teroru, kokio Europoje nebuvo nuo XX amžiaus totalitarinio valdymo eros, prognozuoja leidinys.

Ukrainos kontrpuolimui įstrigus, o pagalbos Ukrainai finansavimui JAV Kongresui sunkiai sekasi gauti pritarimą, kai kurie analitikai ėmė kalbėti apie lūžio tašką kare, galintį lemti Ukrainos pralaimėjimą ir V. Putino pergalę. Nors padėtis fronte dar toli gražu nėra baisi, ji gali greitai pablogėti dėl reikšmingos karinės JAV paramos trūkumo.

Apie tai rašo „Foreign Policy“. Pergalė prieš Vakarų remiamą šalį įkvėptų Rusiją ir kitas panašias valstybes jėga keisti sienas. Rusijos pergalė taip pat gali lemti Europos kolektyvinio saugumo žlugimą. Tuo pat metu Kinija daro išvadą, kad Taivanas negali tikėtis nuolatinės JAV paramos.

Daugelis analitikų jau apibūdino šias toli siekiančias saugumo rizikas. Tačiau jos yra gana blyškios, palyginti su siaubingomis Rusijos pergalės pasekmėmis Ukrainai ir jos gyventojams. 

Taigi, gruodžio 8 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas aiškiai pareiškė, kad, jo nuomone, Ukrainos valstybė neturi ateities. Gruodžio 5 d. jis paskelbė apie ketinimą „perauklėti“ Ukrainos žmones, išgydyti juos nuo „rusofobijos“ ir „istorijos falsifikacijų“. Lapkričio 12 dieną buvęs Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas aiškiai išsakė Rusijos apetitą: „Odesa, Nikolajevas, Kyjivas ir praktiškai visa kita – visai ne Ukraina“.

„Akivaizdu, kad Ukrainos prezidentas V. Zelenskis yra „uzurpatorius“, kad ukrainiečių kalba yra tik rusų kalbos „tarmiška mišrainė“, o Ukraina – ne šalis, o dirbtinai surinktos teritorijos“, – „Telegram“ kanale rašė jis.

Kiti režimo propagandistai teigia, kad Ukrainos valstybė yra liga, kurią reikia išgydyti, o ukrainiečiai – visuomenė, kurią reikia „nukirminti“.

„Kalbant atviriau, Rusijos valstybinė televizija, vykdydama griežtai cenzūruotą politiką, pastaruosius dvejus metus nuosekliai propagavo ukrainiečių prievartavimą, vaikų skandinimą, miestų griovimą, Ukrainos elito naikinimą ir fizinį Ukrainos gyventojų žudymą. Ši suderinta kampanija yra ne farsas, o to, kas ateis“, – rašo medžiagos autorius.

 

„Šiuose komentaruose matome žiaurumų, kurie laukia ukrainiečių visiškos ar beveik visiškos Rusijos okupacijos sąlygomis, kontūrus. Taip pat galime numatyti Rusijos pergalės efektą per žiaurumus, kurie jau plačiai paplitę Rusijos okupuotose teritorijose. Remiantis oficialiais Ukrainos šaltiniais , beveik 2 milijonai ukrainiečių jau buvo iškeldinti iš savo namų ir bendruomenių okupuotose teritorijose ir laikinai ar visam laikui perkelti į Rusiją. Kiti skaičiavimai svyruoja nuo 1,6 iki 4,7 milijono“, – rašoma medžiagoje.

Tuo pat metu Rusijos vaikų reikalų komisarė Maria Lvova-Belova, kuriai Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė orderį, pareiškė, kad nuo 2022 metų vasario mėnesio iš Ukrainos į Rusiją buvo išvežta daugiau nei 700 tūkst. vaikų. 

 

„Rusija ne tik atsikrato okupuotų ukrainiečių regionų, bet ir pakeičia juos naujakuriais rusais – tai tragiška sovietų ir Rusijos imperijos sisteminio trėmimo, kolonizacijos ir rusinimo praktikos tąsa. Ukrainos mieste Mariupolyje, kur įvyko Rusijos puolimas. žuvo dešimtys tūkstančių civilių ir sunaikinta 50 procentų gyvenamojo fondo miesto, neseniai pastatyti keli nauji gyvenamieji namai. Dalis šių būstų parduodami, o rusai supirkinėja nekilnojamąjį turtą konkurencingomis kainomis“, – pažymima leidinyje.

Tuo pačiu metu okupuotuose pietuose aiškiai matomi okupacinių pajėgų naudojami valdžios įtvirtinimo metodai. 2022 m. liepos mėn. „Human Rights Watch“ ataskaitoje užfiksuoti kankinimai, žmonių dingimai ir savavališki jų sulaikymai regione. Ukrainos piliečiai buvo kankinami per tardymus, įskaitant mušimą, elektros šoką. Keli kaliniai mirė nuo kankinimų, o daugybė žmonių tiesiog dingo. Tarp aukų – vietos pareigūnai, mokytojai, Ukrainos stačiatikių bažnyčios atstovai, visuomeninių organizacijų aktyvistai, Ukrainos teritorinės gynybos dalyviai. Taip pat yra didžiulis kiekis žmogaus teisių aktyvistų ir žurnalistų surinktos informacijos apie filtravimo stovyklų darbą.

 

Be to, galbūt pagrindinė gyvenimo okupacijos sąlygomis dalis buvo jaunimo politinis auklėjimas ir militarizavimas. Okupuotose teritorijose visur puikuojasi politiniai plakatai, propaguojantys „rusišką patriotizmą“. Nauji vaikų vadovėliai ištrina Ukrainos istoriją ir skelbia neapykantą Ukrainos vadovybei. Ukrainiečių kalba pašalinama iš daugumos švietimo sistemos.

„Milijonai ukrainiečių pasisiūlė padėti karui savo pastangoms, milijonai paaukojo lėšų, o daug daugiau žmonių kreipėsi į socialinius tinklus, norėdami išlieti ir viešai išreikšti savo pyktį V. Putinui ir Rusijos valstybei. Užkariavimas žiaurus ir kruvinas. Jei Ukraina pralaimės, rusai nubaus, represuos, nutildys ar perauklės beveik visą Ukrainos visuomenę. Dėl šios priežasties perėmimas bus lydimas masinių areštų, ilgalaikių įkalinimų, didžiulių trėmimų į Rusiją, filtravimo stovyklų ir politinio teroro Jei kils rimtas sukilimas, represijų lygis tik plėsis ir gilės“, – reziumavo straipsnio autorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(2)
(13)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()