„Nebeįmanoma naudoti didelio tikslumo ginklų.“ Pavojinga žinia. „Tavria“ vadas skelbia, kas nutiko  ()

2024-ieji bus dar sunkesni.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pagrindiniai Rusijos kariuomenės tikslai yra užimti Avdijivką, pasiekti Donecko ir Luhansko sričių administracines sienas ir užgrobti teritorijas, kurias prarado per Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsakomąjį puolimą Zaporižios kryptimi. Apie tai interviu BBC kalbėjo „Tavria“ operatyvinės-strateginės karių grupės vadas Oleksandras Tarnavskis.

Anot jo, priešas jau trečią mėnesį bando užimti Avdijivką, negailėdamas žmogiškųjų išteklių, nuolat atveždamas pastiprinimą į šią sritį. Situacija ten dinamiška, kasdien keičiasi. Generolas sako, kad šioje fronto atkarpoje įsibrovėlių turimomis pajėgomis ir priemonėmis būtų galima pasiekti didžiulę sėkmę, tačiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai nuolat manevruoja, neleisdami rusams padaryti reikšmingos pažangos ir apsupti miestą.

Kalbant apie Marjinką, ji yra beveik nušluota nuo žemės paviršiaus. Yra supratimas, kad jei nėra galimybės ją išlaikyti, svarbiausia yra išsaugoti personalą, vadovybė imasi visų priemonių, kad užtikrintų, kad jos išlaikymas būtų „ne bet kokia kaina“.

Aktyvias puolimo operacijas priešas vykdo Zaporižios srities Robotynės srityje, bandydamas atgauti per Ukrainos puolimą prarastas teritorijas. Ukrainos ginkluotosios pajėgos duoda aiškų atkirtį įsibrovėliams. Kalbant apie bendrą situaciją Tarnavskiui patikėtame fronto sektoriuje, Ukrainos kariuomenė ten nėra akloje gynyboje.

„Ukrainos pajėgos mano sektoriuje vykdė gynybinius veiksmus. Kai kuriose srityse mes vykdėme puolimo veiksmus, o po to perėjome į gynybą. Tai yra 15, 20, 30 procentų. O kitose srityse vykdome aktyvias puolimo operacijas“, – sakė generolas.

 

Jis taip pat kalbėjo apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą, kuris neatnešė daugelio lauktų rezultatų. Priežastys – priešas buvo gerai pasiruošęs, nutiesė kelias gynybos linijas ir tankiai užminavo teritoriją. Rusai taip pat turi pranašumą iš oro, o tai taip pat labai paveikė Ukrainos karių proveržio rezultatus.

Tarnavskis pažymėjo, kad dabar prezidento nurodymu jam patikėtoje vietoje statomi įtvirtinimai, už jų įrengimą atsakingi ir kariškiai, ir civiliai.

Jis taip pat teigė, kad rusai, mesdami žmones į mėsos šturmus, patiria 3-5 kartus didesnius nuostolius nei Ukrainos ginkluotosios pajėgos. Kartu okupantai mokosi ir perima taktiką iš ukrainiečių, naudodamiesi dronais-kamikadzėmis ir robotinėmis sistemomis amunicijai pristatyti į pozicijas. Dabar yra ateities karas, sako generolas.

 

Jis taip pat sakė, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms dabar trūksta 122 ir 152 mm sviedinių. Priešas perkėlė savo artileriją į kritinį atstumą ir aktyviai naudoja elektroninę karo įrangą, dėl kurio neįmanoma naudoti didelio tikslumo ginklų priešpriešinėms operacijoms.

Jei kalbėtume apie moralę armijoje, daugelis karių jaučia nuovargį, todėl vadai organizuoja rotacijas, bet reikia pakeisti ir beveik dvejus metus kariaujančius žmones, – komentuodamas naujokų telkimo klausimą sakė generolas.

Pokalbio pabaigoje jis pateikė kitų metų prognozę, sakydamas, kad 2024-ieji bus dar sunkesni nei šie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()

Susijusios žymos: