„Hezbollah“ kerštas prives prie karo? (Video)  ()

Beirute saugumo jausmas visada buvo santykinis...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galingos Libano milicijos lyderis pareiškė, kad atkeršys už tariamą Izraelio įvykdytą žmogžudystę Beirute. Šis incidentas dar labiau pakurstė susirūpinimą, kad Gazos konfliktas gali virsti didesniu karu.

Beirute saugumo jausmas visada buvo santykinis, sakė 55 metų Libano sostinės gyventojas.

„Dar prieš šios savaitės ataką visada virš galvos skraidė Izraelio žvalgybiniai lėktuvai, tačiau šis smūgis buvo skausmingas, nes jis buvo gyvenamajame rajone“, – DW sakė buhalteris, turėdamas omenyje bepiločio lėktuvo smūgį, per kurį žuvo aukšto rango „Hamas“ narys Salehas al-Arouri, antradienio vakarą. Izraelis tiesiogiai nepatvirtino, kad yra atsakingas, bet sakė, kad kovodamas su „Hamas“ Gazos Ruože jis bandys „pašalinti“ „Hamas“ lyderius, kad ir kur jie būtų.

„Šiuo metu jaučiamės mažiau saugūs“, – patvirtino 30 metų mokytoja, gyvenanti Beirute. „Nežinome, ar galime bet kada būti subombarduoti“.

Nepaisant jų nuogąstavimų, nė vienas Beiruto gyventojas, DW leidiniui neprisistatė – visi jie norėjo likti anonimiški dėl jautrios temos jų mieste – nenorėjo, kad galinga Libano „Hezbollah“ milicija dėl to pradėtų karą su Izraeliu. Jie tikrai nenorėjo regioninio karo, kaip tvirtino.

Mažmeninės prekybos padėjėjas, 45 metų, gyvenantis Libano sostinėje mano, kad „Hezbollah“ yra naudinga atgrasymo priemonė, neleidžianti Izraelio kariuomenei patekti į Libaną. „Jie vieninteliai stengiasi mus apsaugoti“, – sakė jis DW.

 

„Tačiau visi nemėgsta karo“, – pridūrė mokytojas. 

Štai kodėl trečiadienio vakarą visų akys buvo nukreiptos į „Hezbollah“ lyderį Hassaną Nasrallahą, kuris pasakė kalbą kitą dieną po tariamos Izraelio žmogžudystės Beirute.

Savo kalboje H. Nasrallahas pavadino nužudymą „dideliu pavojingu nusikaltimu“. Tačiau jis nekėlė jokių konkrečių grasinimų dėl eskalavimo.

H. Nasrallahas sakė, kad jei dabartinis konfliktas paaštrėtų, Irano remiama milicija kovos „iki galo“.

H. Nasrallahas komentarus buvo sunku interpretuoti. Kai kurie ilgamečiai „Hezbollah“ stebėtojai teigė, kad jo tonas buvo agresyvesnis nei ankstesnėse kalbose. Kiti, įskaitant Libano užsienio reikalų ministrą Abdallah Bou Habib, manė, kad „Hezbollah“, viena svarbiausių politinių jėgų jo šalyje, greičiausiai nepaskelbs pilno karo Izraeliui.

 

„Tikimės, kad jie neįsipareigos didesniam karui... Turime daug priežasčių manyti, kad tai neįvyks“, – šią savaitę JAV naujienų kanalui CNN sakė Bou Habibas. Niekas Libane to nenori, pridūrė jis, įskaitant, jo manymu, „Hezbollah“.

Nuo 2006 m. „Hezbollah“  smarkiai išplėtė savo arsenalą ir ginkluotės sudėtingumą“, – lapkritį komentavo Jeffrey'us Feltmanas, atvykęs JAV ekspertų grupės, „Brookings“ instituto, užsienio politikos bendradarbis.

„150 000 „Hezbollah“  raketų tikslas yra atgrasyti Izraelį nuo didžiulio puolimo prieš Iraną arba atkeršyti už masinę Izraelio ataką prieš Iraną.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(2)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()