„Antausis Putinui. Susprogdintos 6 iš 8 atramų.“ SBU vadas skelbia, kas nutiko Krymo tiltui (Video)  ()

Ukraina ir toliau smogs į Krymo tilto konstrukcijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina ir toliau smogs į Krymo tilto konstrukcijas – jis pasmerktas. Inžinierių ir kariškių dėka Ukraina jau du kartus sugebėjo smogti į tiltą – 2022 metų spalį ir 2023 metų liepą. Ir ji nesiruošia sustoti.

Tai patikino SBU vadovas Vasilijus Maliukas.

„Tai tikras antausis Putinui ir naujas žingsnis karinio jūrų laivyno istorijoje. Kai tik jie pradėjo jį statyti, jau supratome, kad visapusės invazijos atveju tai bus pagrindinė priešo logistikos arterija. Tiesą sakant, taip ir atsitiko. Priešo kariai Ukrainos pietuose gauna ginklus, kurie pristatomi Krymo tiltu“, – sakė Maliukas.

Krymo tilto sunaikinimas privertė Rusiją apriboti karinės technikos ir kuro gabenimą į pietus nuo okupuotų teritorijų.

„Tai yra teisėtas taikinys. Pagal Ženevos konvencijos normas, kitas tarptautinės teisės normas, galiojančius įstatymus ar karybos tradicijas, tai yra teisėtas tikslas, nes tai yra nelegali statyba Ukrainos teritorijoje“, - sakė SBU vadovas.

Maliukas šiek tiek papasakojo apie tai, kaip vyko pasiruošimas operacijoms. Buvo pasinaudota pačių rusų vaizdo įrašais ir nuotraukomis, kurias jie skelbė socialiniuose tinkluose. Vienam iš išpuolių jie pasinaudojo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota rusė, filmavusi savo atostogas jachtoje – kartu ten matėsi apatinės tilto konstrukcijos.

Būtent todėl buvo priimtas sprendimas sukurti jūrinius dronus „Sea Baby“.

Liepos mėnesį SBU pranešė prezidentui apie tai, kad dronai yra paruošti ir iškart gavo įsakymą atakuoti Krymo tiltą. Operacijoje dalyvavo penki koviniai dronai. Tilto link pajudėjusius dronus Kyjive kontroliavo specialistai. Kiekvienas jūrinis dronas nešė apie 300 kilogramų trotilo ir judėjo 80 kilometrų per valandą greičiu.

 

 

Tačiau patį tiltą pasiekė tik du jūriniai dronai, kurie 2023 metų liepą atsitrenkė į jį. Pirmasis iš dviejų dronų atjungė maitinimą tiltui, antrojo drono atakos metu kaip tik per tiltą judėjo traukinys su tankais, kuris sprogo kartu su dronu – tai padidino tilto sunaikinimo apimtis.

Ukrainos kariuomenė tuo nesiruošia sustoti ir skelbia apie artėjančius išpuolius prieš Krymo tiltą.

„Bus daug staigmenų. Ir ne tik Krymo tiltui. Tiltas pasmerktas“, – teigė SBU vadovas Vasilijus Maliukas.

Kaip išsiaiškino SBU, jiems pavyko sunaikinti 6 iš 8 tilto atramų, o likusios dvi buvo apgadintos.

Krymo tiltas vis dar neveikia iki galo, todėl Rusijos kariai pietų Ukrainoje lieka be nuolatinio pastiprinimo.

 

 

Anksčiau SBU vadovas sakė, kad jūriniai dronai yra unikali žvalgybos tarnybos plėtra. Būtent jie 2023 metų liepą sėkmingai atakavo Krymo tiltą, taip pat Rusijos desantinį laivą „Olenegorskij Gorniak“ ir tanklaivį SIG. Šie dronai taip pat užpuolė laivus „Samum“ ir „Pavel Deržavin“. Be to, jie apgadino didelį priešo karinį vilkiką „Nikolajus Mura“ ir naujausią žvalgybinį ir hidrografinį laivą „Vladimir Kozickij“.

SBU neseniai pranešė, kad sukurtas dar vienas karinio jūrų laivyno dronas, padedantis vykdyti operacijas Juodojoje jūroje – „Mamai“.

Visas interviu su SBU vadovu Vasilijumi Maliuku ir jo kolegomis – vaizdo įraše:

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(129)
(1)
(128)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: