Atskleista, ką labiausiai Kremlius norėjo užkariauti Ukrainoje! Dabar tai naudoja prieš juos pačius  ()

Ukraina padeda Europai išvengti krizės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos požeminės dujų saugyklos padeda Europos Sąjungai šią žiemą išvengti energetikos krizės. Europos bendrovės paspartino gamtinių dujų paėmimą iš Ukrainos saugyklų, kad patenkintų didėjančią šildymo paklausą, praneša „Financial Times“.

Paradoksalu, bet milžiniškos Ukrainos dujų atsargos, kurios Sovietų Sąjungos laikais buvo sukauptos siekiant užtikrinti Kremliaus dujų monopolį Europoje, dabar tarnauja priešingam tikslui – padeda Europai atsiplėšti nuo Kremliaus dujų priklausomybės.

Praėjusiais metais Europos įmonės kreipėsi į Ukrainą, kurioje yra didžiausios dujų saugyklos Europoje, norėdamos sukaupti atsargas. Analitikai teigia, kad tai leido komunalinių paslaugų įmonėms ir prekybininkams pasinaudoti tik nedideliais kiekiais iš ES esančių saugyklų, o tai padėjo išlaikyti žemas dujų kainas ir lengviau papildyti atsargas.

„Ukraina turi daugiau dujų saugyklų pajėgumų nei bet kuri kita ES valstybė, nes ji atlieka svarbų vaidmenį tranzitu per Rusijos vamzdynus tiekiamoms dujoms, kurios iki invazijos sudarė beveik 40 proc. ES dujų tiekimo“, - teigia pramonės grupė „Gas Infrastructure Europe“, rašė „Financial Times“.

Ukrainos „Naftogaz“ pranešė, kad Europos bendrovės prieš žiemą sukaupė apie 2,5 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų – rekordiškai daug nuo Rusijos invazijos. Lapkričio pradžioje bendrovės pradėjo imti Ukrainos dujų po 10,7 mln. kubinių metrų per dieną, o gruodį prasidėjus šaltiems orams šis procesas paspartėjo iki 26 mln. kubinių metrų per dieną, teigia „Argus Media“.

 

Daugiau nei pusę iš Ukrainos saugyklų paimtų dujų gavo Lenkija, o likusias naudojo Moldova, Slovakija ir Vengrija. Nepaisant šalčio, ES dujų saugyklų lygis gruodžio pabaigoje išliko apie 90 proc. dėl didelių atsargų, gerokai viršijančių penkerių metų vidurkį.

Didelės atsargos padėjo išlaikyti žemas ES dujų kainas, o Nyderlanduose parduodamų dujų kaina buvo beveik 3 kartus mažesnė nei praėjusiais metais, teigia „Rystad Energy“. Pasak „Financial Times“, „Rystad Energy“ prognozuoja, kad iki kovo pabaigos ES saugyklose gali likti 80 mlrd. kubinių metrų, arba 70 proc. pajėgumų, jei nebus didesnių sutrikimų.

 

Ukrainos saugyklų bendras pajėgumas 11 požeminių saugyklų sudaro 31 mlrd. kubinių metrų (bcm). Bendrovė „Naftogaz“ ES šalims gali pasiūlyti 10 mlrd. m3 šių pajėgumų, o potencialiai – iki 15 mlrd. m3, o tai būtų reikšmingas ES dujų saugojimo pajėgumų papildymas.

Didžioji dalis šių pajėgumų, apie 25 mlrd. m3 arba 80 proc. visų Ukrainos dujų saugyklų, yra Vakarų Ukrainoje, netoli sienų su Lenkija ir Slovakija, tokiose saugyklose, kaip Bilčės-Volicko-Uherskės, Dašavos, Uherskės, Oparskės ir Bogorodčanės. Ypač Bilčės-Volicko-Uherskės saugykla yra didžiausia Europoje, joje galima saugoti 17,05 mlrd. m3 dujų, todėl joje galima sukaupti daug atsargų ir prisijungti prie ES tinklų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(188)
(6)
(182)

Komentarai ()