Ir vėl. Skamba visoje Europoje. Ką siūlo Italija dėl ES  (2)

ES turėtų sukurti savo ginkluotąsias pajėgas, kurios užkirs kelią karams ir palaikys taiką.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-08 Ir vėl. Skamba visoje Europoje. Ką siūlo Italija dėl ES  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje didėjantis ginkluotų konfliktų skaičius suaktyvino diskusiją Europos Sąjungoje apie savo kariuomenės kūrimą. Kaip rašo „Reuters“, ES turėtų sukurti savo ginkluotąsias pajėgas, kurios užkirs kelią karams ir palaikys taiką, sakė Italijos ministro pirmininko pavaduotojas ir užsienio reikalų ministras Antonio Tajani.

„Jei norime būti pasaulinės taikos nešėjais, mums reikia Europos kariuomenės. Pasaulyje, kuriame yra tokių galingų žaidėjų kaip JAV, Kinija, Indija, Rusija, su krizėmis, besitęsiančiomis nuo Artimųjų Rytų iki Indo-Ramiojo vandenyno regiono, Italijos, Vokietijos, Prancūzijos ar Slovėnijos piliečius gali apsaugoti tik tai, kas jau yra, ir tai Europos Sąjunga. Todėl gynyba ir bendra kariuomenė turi tapti realybe. Ir to negalima atidėti“, – sakė A. Tajani. Pasak jo, ES nėra pasirengusi karui, bet yra pasirengusi „taikos palaikymui, stebėjimui, atgrasymui“.

ES kariuomenės kūrimo klausimas buvo svarstomas keletą metų. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas apie tai kalbėjo 2018 m. Netrukus po to, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje, ES vyriausiasis užsienio reikalų ir saugumo komisaras Josepas Borrellas pareiškė, kad sąjungai reikia Europos kariuomenės, kuri užtikrintų saugumą.

Pagrindinė kliūtis yra ta, kad Europos kariuomenės idėja reiškia didesnę ES centralizaciją, taip pat iš dalies konfliktuoja su NATO. Buvęs Lenkijos nacionalinio saugumo biuro vadovas Stanislovas Kozei vieningą ES kariuomenę pavadino svajone: kad ji atsirastų, „pirmiausia turi pasirodyti tas, kuris priims sprendimus – karalius ar imperatorius, o tik tada jo kariuomenė, o ne atvirkščiai“.

 

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas baiminosi, kad ES kariuomenės atsiradimas gali susilpninti aljansą: „Bet koks bandymas sukurti lygiagrečias struktūras ar dubliuoti vadovavimo sistemą tik susilpnins mūsų bendrą sąveikos potencialą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(12)
(30)

Komentarai (2)