Kunigas atleistas. Atsisakė melstis už Putiną  ()

Rusų stačiatikių kunigas Aleksejus Uminskis norėtų melstis už taiką. Bet Rusijoje tai - nelegali šventvagystė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštadienį paskelbtame nuosprendyje Rusijos stačiatikių bažnyčios teismas nurodė, kad kunigas Aleksejus Uminskis turėtų būti „pašalintas iš šventųjų ordinų“, nes sulaužė priesaiką. Sprendimas buvo perduotas tvirtinti patriarchui Kirilui, Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovui, tvirtai remiančiam Vladimirą Putiną.

Bažnyčios teismas nurodė, kad Uminskis sulaužė priesaiką, nes atsisakė perskaityti „Maldą už Šventąją Rusiją“, kurią Kirilas paskelbė privaloma.

„Kelkis, Dieve, padėti savo tautai ir suteik mums pergalę savo jėga“, sakoma maldoje, kuri įprastai skiriama Putinui ir Rusijos karui Ukrainoje.

Dešimtys Rusijos stačiatikių kunigų buvo nubausti už tai, kad nepritarė bažnyčios pozicijai dėl karo. Kai kurie savo nepritarimą išreiškė skaitydami maldas už taiką, o ne pergalę. Rusijoje to daryti negalima.

Uminskis yra ryškiausia šios politikos auka. Jis 30 metų tarnavo vyresniuoju kunigu Maskvoje, o šį mėnesį, prieš pat stačiatikių Kalėdas, buvo atleistas. Jis išgarsėjo savo darbu mirštančiųjų namuose ir net vadovavo Michailo Gorbačiovo laidotuvėms 2022 m.

 

Lapkritį duodamas interviu Uminskis sakė, kad karo kalba ir „speciali karinė operacija“ yra „niekaip nesuderinama“ su bažnyčios liturgija. Jis ragino tikinčiuosius ieškoti kunigų, kurie „daugiau meldžiasi už taiką nei už pergalę“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(40)
(2)
(38)

Komentarai ()

Susijusios žymos: