Padidintas Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės galingumas leis kompensuoti vėjo jėgainių darbo netolygumus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Robinis 2010-10-01 14:13
mmm..kakzas teisingo daroma
loggo 2010-10-01 15:49
Kas čia labai teisingo? KHAE - paprasčiausia "baterija", kaupianti energiją. Ji pati savaime jos negamina - priešingai, 'elektrinė' ją eikvoja. Jei kas nors nežino, ji naktį, kai elektros kainos būna mažesnės, pumpuoja vandenį į aukštesnįjį vandens rezervuarą, taip suteikdama vandeniui potencinės energijos. Dieną, kai elektros kainos būna didesnės (dėl didesnio vartojimo), 'elektrinė' iš aukštesniojo vandens rezervuaro vandenį leidžia į žemesnįjį, ir taip generuoja elektrą. Jos sugeneruotos energijos kiekis būna gerokai mažesnis, nei tas, kurio reikia atitinkamam vandens kiekiui užpumpuoti į aukštesnįjį rezervuarą, bet dėl kainų skirtumo apsimoka ją eksploatuoti. Taip kad geriau nesviestuokime sviesto, o TIKRAIS atsinaujinančios energijos gavybos būdais užsiimkime. Tai, jog pavadinime yra žodžiai "HIDRO" ir "ELEKTRINĖ", dar nereiškia, kad tai - 'žalias' el. gamybos būdas. Iš tiesų, susidaro įspūdis, jog tie atnaujinimai daromi vien tam, kad uždangstyti 2020m. įsipareigojimus. Pati energija, kaip minėjau, nėra 'atsinaujinanti' - ji yra pagaminama šiluminėse Lietuvos elektrinėse, ir kaupiama KHAE tarsi baterijoje. Mano akimis, čia tas pats kaip: 1. Pagaminti el. energiją atliekų deginimo elektrinėje (labai teršiančioje aplinką). 2. Tą energiją naudoti milžiniškam vėjo srautui sukurti (tarkime, su gigantišku 'fenu') 3. Priešais tą vėjo srautą pastatyti vėjo jėgainių parką, ir aiškinti, kaip mes rūpinamės atsinaujinančiais energijos gavybos būdais. Absurdas. Primena koncentracijos stovyklų darbo principą - dirbti tam, kad dirbti, nesvarbu, jog darbas neproduktyvus.
Tomcat 2010-10-01 17:32
Nejauti kaip nusišneki? Atsinaujinančių energijos šaltinių viena iš didžiausių problemų yra jų energijos tiekimo nepastovumas. Pvz. vėjuotą dieną elektros prigamins daug, bet kitą dieną vėjo nebus ir nebus elektros. KHAE tokią problemą išsprendžia ir taip duoda kelią ''žalioms'' elektrinėms. Taigi be KHAE ir kitokių, energijos tiekimo pastovumą užtikrinančių ''baterijų'' nebūtų ir ''TIKRŲ atsinaujinančios energijos gavybos būdų''
sarkusz 2010-10-01 18:49
Jo, loggo, tai labai čia įdomiai parašliavojai.. Pats perskaityk dar kartą ir suprasi koks tai velnias.. Neturint tokio daikto kaip KHAE kaip jau minėjo tiek saulė tiek vėjas netenka prasmės, nes kai jų nebus kabėsim be elektros.. tos pačios šiluminės ? Jų yra visur ir dar ilgai jų bus. Ir kur gi dėt elektrą kurią gamina naktį ? Gal pasiūlysi stabdyt jas ?
loggo 2010-10-02 00:11
ok, aiškiai likau nesuprastas. Nesakau, jog mums NEREIKIA khae, puikiai suprantu, jog reikia kažkur dėti naktį gaminamą energiją, man kas nepatinka, tai argumentacija, jog khae pagaminama el. yra priskiriama atsinaujinantiems energijos šaltiniams. Tai netiesa.
immortallt 2010-10-02 00:55
loggo, kurioje vietoje akumliacine energija priskiriama prie atsinaujinancios ? Tai yra projektas, kuris kaip ir igalins atsinaujinancias plestis labiau ir pasiekti ta norima procenta, nes bus, kur kaupti pertekline!
punktyras 2010-10-02 02:08
kuris leistų bendrąjį elektrinės galingumą. -> kuris leistų padidinti bendrąjį elektrinės galingumą. Ech, reiks kokią nors vėjo jėgainę ir man pasistatyti, kad jau kompensuos netolygumus
Linas000 2010-10-03 13:38
emm, tai negi Lietuvoj sitiek vejo energijos prigamina, kad reiketu dar papildomu 250MW?
marazas 2010-10-03 23:43
Manau ne tame esmė. Esmė tame, kad kuo daugiau yra gaminama per atsinaujinančius šaltinius ir tas procentas "bendrame katile" didėja, tuo atsiranda didesni netolygumai ir neprognozuojami pertekliai-nepritekliai. Kad kuo greičiau tuos nelygumus išlyginti, reikalinga didesnė galia. Šiluminės elektrinės yra prognozuojamos, kiek "pakursi" - tiek ir turėsi, o va atsinaujinantys, tai jau neprigalvosi nieko
Vytax 2010-10-04 01:58
Mano asmeninė nuomonė: Išplėsti KHAE galingumą iki projektinio. Pastatyt elektros tiltus su vakarų šalimis. Pirkti iš jų pigią naktinę energiją Ir Lietuvoje ją su KHAE pagalba pardavinėti piko metu. O dėl vėjo energijos aš labai skeptiškas. Asmeniškai aš tikrai nenorėčiau, kad mano gimtojo kaimo apylinkėse atsirastų toks kraštovaizdį darkantis vėjų jėgainių parkas. Aišku miesto žmogams tai atrodys kitaip.
sarkusz 2010-10-04 08:34
Juk niekas ir neleis statyti didelių vėjo jėgainių parkų rekriacinėse zonose ar draustiniuose.
bahuriux 2010-10-05 09:39
Man miesto zmagui labai grazios tos vejo jegaines, o jei dar istisi ju parkai, tai dar graziau ir maloniai (ekologiskai) nuteikia gomuri. Man pacios vejo jegaines, kaip mokslo ir technikos skulpturos atrodo, kazkas panasaus i meno kurini Ech gaila kaimo zmogai to nesupranta
MANTASM 2012-05-03 11:07
Dėl ko gerai, kad statomas dar vienas generatorius? HAE pasieks vidutinį šaliai reikalingą el.energijos gamybos galią, HAE užkrovimo laikas sutrumpės, dirbant maksimaliu rėžimu iki 12 val. Blogai, sutrumpės nusistovėjusiame rėžime, dirbant maksimaliu 1150 MW galingumu, darbas iki 10 val. Gerai, kad lieka dvi valandos manevravimui, dirbti mažesniu galingumu pakraunant ar mažesniu nei max galingumas gaminant el. energiją. Įsitikinęs, kad nusistovėjusiame rėžime HAE negali užtikrinti didelių galios svyravimų ilgesnį laiką nei 10-12 val. , todėl ji negali atlikti balansavimo funkcijos esant deficitiniam el.energijos poreikiui ilgesniam nei mano paminėta laikui, tai greičiau pikinės energijos poreikį užtikrinanti elektrinė. Bėda yra, kad realiai laisvos energijos 1150MW galios HAE užkrovimui atsirasti staigiai negali, ji turės dirbti vidutiniu mažesniu galingumu, taigi užkrovimas užtruks ilgiau, nuo 13 iki 16 val., El. energijos gamybai nusistovėjusiame rėžime laikas sutrumpės nuo 11 iki 8 val. Iš vada: penktasis blokas realiai dirbs labai trumpą laiką 0,5-1 val. gaminant el. energiją ir 1,0-1,5 val pakraunant HAE. (Skaičiai pateikti darbui paros bėgyje). Naujo generatoriaus statytojai, pasiskaičiuokit ekonominį pagrindimą, nes man atrodo, kad esant tokiam menkam darbui, investicijos kažin ar atsiperka?
blizzard 2012-05-03 11:49
Tik norėjau tave įspėti nueik į gėdos lenta, ten tau įpaišė įspėjimą už tokį rašymą (deja neturiu supratimo kodėl, matyt pavasaris..) Beje rimtai būna kad gamintojai primoka arba dalina for free?
immortallt 2012-05-03 12:39
Biokuras irgi atsinaujinantis saltinis ir jis labai stabilus Siuksliu deginimas tarsus ? O siuksliu pudymas savartyne yra svaru ? Kai issiskiria visi toksinai, metanas ir kitos dujos, uztersiamas gruntinis vanduo ir t.t. ? Beje, zinai, kad siuksles deginamos Ispanijos ir Maskvos miesto ribose (sita zinau kaip fakta is poros draugu) bei kaip tas procesas vyksta ? Tai va trumpai, katilas ikaitinamas su dujomis iki 800 laipsniu, tada pradedamas pilti kuro misinys - siuksles ir didesne energetinie verte turintis kuras, kurio misinys turetu degti apie 1000 laipsniu temperaturoje. Jeigu misiniui degant temp nukrenta iki 800 laipsniu, isijungia dujiniai degikliai, kurie toliau palaiko degimo temperatura 1000 laipsniu. Prie tokios temperaturos viskas peciuje sudega ir nelieka zalingu aplinkai junginiu. Filtrai kamine dar padaro savo.
Swift RR 2012-05-03 15:11
Matyt, kionig susitiko su labai krutu nso fanatiku, tai bus piktas šiomis dienomis... O dėl galios didinimo tai net nežinau, ir taip sakoma kad pas mus labai pratai išplėtotos vėjo jėgainės. Tauposi ir pačios KHAE resursai...
kionig 2012-05-03 18:18