„Įspūdingi smūgiai. Žala didžiulė.“ Ukraina pradeda monstrišką puolimą  (11)

Naujoji Ukrainos karo strategija gali būti revoliucinė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina prieš Rusiją kariauja ne vieną, o du karštuosius karus. Pirmasis, įprastinis kruvinas sausumos karas 1300 km ilgio fronto linijoje, atsidūrė aklavietėje. Tačiau antrasis variantas – bepiločių lėktuvų ir raketų smūgiai bei sabotažiniai reidai giliai priešo teritorijoje – gali tapti revoliucine strategija, kaip smogti Rusijai ten, kur jai skauda.

Taip rašo britų rašytojas, istorikas ir žurnalistas Owenas Matthewsas savaitinio konservatyvaus žurnalo „The Spectator“ straipsnyje.

Ukraina turi dar vieną pranašumą: sudėtingą dronų pramonę, kurią organizuoja privačios bendrovės, ir kurią skatina itin veiksminga vyriausybės finansavimo sistema, pažymi autorius.

Matthewsas primena, kad praėjusią savaitę du Ukrainos dronai kamikadzės sudavė įspūdingą smūgį naftos ir dujų perdirbimo gamyklai bei naftos eksporto terminalui Ust Lugoje netoli Sankt Peterburgo. Antrasis efektyvus smūgis smogė naftos perdirbimo gamyklai Rusijos Tuapsės mieste Krasnodaro krašte, kurią taip pat atakavo dronai.

Išpuolių prieš talpyklas ir naftos perdirbimo gamyklas fone leidinys rašo, kad Ukrainos bepiločiai buvo daug sėkmingesni ir veiksmingesni prieš Rusijos išteklius nei Vakarų sankcijos.

 

Šie smūgiai daro didelę žalą Rusijos ekonomikai. Gali prireikti savaičių ar mėnesių, kol pažeistose Rusijos naftos perdirbimo gamyklose bus atkurta didelio masto gamyba.

Prasidėjus karui Ukrainoje Rusijai įvestos sankcijos apima įrangos ir technologijų eksporto apribojimus. Tai reiškia, kad Rusija turės ribotą prieigą prie dalių ir įrangos, reikalingų pažeistoms naftos perdirbimo gamykloms remontuoti.

 

Be to, dėl sankcijų Rusijai sunku rasti naujų įrangos ir technologijų tiekėjų. Dėl to gali užsitęsti remontas ir padidėti jo kaina.

Tačiau net jei Rusijai pavyks rasti įrangos ir technologijų šaltinių, tai negarantuoja, kad ji galės greitai suremontuoti sugadintas naftos perdirbimo gamyklas. Pirma, įrangos remontas gali būti sudėtingas ir daug laiko reikalaujantis procesas. Antra, Rusijai gali pritrūkti kvalifikuotų specialistų, galinčių atlikti remontą.

Apskritai, įrangos atkūrimas po Ukrainos dronų kamikadzių smūgio Rusijai būtų sudėtinga ir brangiai kainuojanti užduotis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(87)
(1)
(86)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (11)

Susijusios žymos: