„Jei mūsų interesai bus pažeisti...“ Situacija ant sprogimo ribos. Kinija siunčia ultimatumą  ()

Pastaruosius 10 metų Kinija buvo didžiausia Irano prekybos partnerė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei Teheranas nesuvaldys Jemeno husių, Iranas rizikuoja pakenkti verslo santykiams su Pekinu. Tokie žodžiai ne kartą buvo ištarti per KLR ir Irano atstovų verslo susitikimus.

„Jei mūsų interesai bus kokiu nors būdu pažeisti, tai turės įtakos mūsų verslui su Teheranu, todėl liepkite husiams parodyti santūrumą“, – vieną Kinijos diplomatą citavo jo kolega iš Irano, pranešė „Reuters“.

Husių išpuoliai prieš prekybinius laivus padidino tiekiamų prekių kainą. Daugelis laivų pradėjo plaukti iš Europos į Aziją ne tiesiogiai, per Raudonąją jūrą, o aplinkkeliu, per Afriką.

Pastaruosius 10 metų Kinija buvo didžiausia Irano prekybos partnerė. 2023 metais Pekinas iš Teherano pirko 90% visos eksportuojamos naftos. Kita vertus Kinija turi daug naftos tiekėjų ir jie be problemų gali apsieiti be Irano naftos.

 

Irano šaltiniai teigia, kad Pekinas bus labai nusivylęs Teheranu, jei jo laivai bus apgadinti Raudonojoje jūroje.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pateikė bendrų komentarų šiuo klausimu, sakydama, kad palaiko taikų bet kokių karinių konfliktų sprendimą, tačiau Teheranas atsisakė komentuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(113)
(6)
(107)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: