Netikėta. Aršiausia Azerbaidžano priešė pasiūlė pasirašyti nepuolimo paktą. Kas žinoma  ()

Per pastaruosius 30 metų šios dvi šalys kariavo 2 didelius karus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas sakė, kad Jerevanas pasiūlė demilitarizuoti sieną su Baku, kad būtų pasirašytas nepuolimo paktas. Apie tai praneša News.am.

Jis pažymėjo, kad buvo pasiūlytas abipusės ginklų kontrolės mechanizmas. Taip pat susitarta dėl nepuolimo sutarties pasirašymo. Taikos sutarties pasirašymas užtruks daug ilgiau nei tikėtasi.

Armėnijos premjero teigimu, Jerevanas nekelia pretenzijų į jokią teritoriją, išskyrus savo suvereną. Šiuo atžvilgiu valstybė yra pasirengusi suteikti tokias garantijas, tačiau panašių garantijų tikisi ir iš kitų.

Pašinianas pabrėžė, kad buvo pasiūlyti keli saugumo garantijų mechanizmai. Pavyzdžiui, tai susiję su abipusiu kariuomenės išvedimu nuo Armėnijos SSR ir Azerbaidžano SSR administracinių 1991 m. sienų.

Politikas teigė, kad ši siena valstybių siena tapo pagal 1991 metų Almatos deklaraciją. 2022 m. spalio 6 d. Prahoje Armėnija ir Azerbaidžanas susitarė šiuo pagrindu pripažinti viena kitos teritorinį vientisumą. Jo nuomone, toks karinių dalinių išvedimas sudarys galimybę Azerbaidžanui valdyti visas buvusios Azerbaidžano SSR teritorijas, o Armėnijai – visas buvusios Armėnijos SSR teritorijas.

 

2023 metų gegužę Armėnija ir Azerbaidžanas susitarė dėl abipusio teritorinio vientisumo pripažinimo. Armėnijos vyriausybės vadovo teigimu, Jerevanas ir Baku daro gerą pažangą santykių sureguliavimo link. Jis taip pat paminėjo Kalnų Karabacho gyventojų teisių ir saugumo užtikrinimo klausimą.

Priminsime, kad po 2023 metų rugsėjo karinės operacijos Azerbaidžanas užėmė visą separatistinės Kalnų Karabacho Respublikos teritoriją (armėniškai žinoma kaip Arcacho Respublika). 2024 metų sausio 1 dieną Arcacho Respublika oficialiai nustojo egzistuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()