Niekas nesitikėjo tokio įžūlumo. „Jūs ką tik pradėjote karą“  (2)

„Jūs turite telefoną, dabar pat galite paskambinti Lavrovui.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paviešinti diplomatų, dalyvavusių JT Saugumo Tarybos posėdyje vasario 24-osios naktį, kai Rusijos Federacija pradėjo plataus masto karą prieš Ukrainą, atsiminimai.

BBC filme „Putinas prieš Vakarus: Kare“ Jungtinių Tautų ambasadoriai pasakojo apie akimirką, kai sužinojo, kad Rusija įsiveržė į Ukrainą. Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip jie suglumę ieško mobiliuosiuose telefonuose informacijos ir skaito žinias, kad Rusija bombarduoja miestus Ukrainoje.

Neeilinis Saugumo Tarybos posėdis buvo sušauktas būtent siekiant užkirsti kelią atakai. Nuolatinė JK atstovė prie JT Barbara Woodward sakė, kad ši žinia Saugumo Taryboje pasklido kaip žaibiškas gaisras.

„Beveik girdite, kaip tyliai vibruoja mobilieji telefonai. Mano kolega rusas Vasilijus Nebenzia žiūri į savo telefoną. Jis skaito naujienas ir jam ant veido parašyta, kad jam apie tai nebuvo pranešta“, – prisimena ji.

Jungtinių Valstijų ambasadorė Linda Thomas-Greenfield sakė, kad niekas nesitikėjo tokio įžūlumo. „Mes tikėjomės, kad ši ataka įvyks. Tačiau niekas iš mūsų nesitikėjo įžūlumo, kad ataka įvyks mums esant tarybos posėdyje“, – sakė ji.

Rusijos ambasadorius prie JT Vasilijus Nebenzia sakė sakė pirmą kartą apie išpuolį išgirdęs tuo pačiu metu kaip ir kiti. Nuolatinis Ukrainos atstovas Jungtinėse Tautose Serhijus Kislica teigė, kad jis „buvo akivaizdžiai sutrikęs“.

 

„Jūs turite telefoną, dabar pat galite paskambinti Lavrovui. Ar jums įjungti vaizdo įrašą su jūsų prezidentu? Pone ambasadoriau, ar turėčiau tai padaryti dabar? Galite tai patvirtinti... Vienaip ar kitaip, jūs ką tik pradėjote karą. Šios institucijos pareiga yra sustabdyti karą“, – tą dieną sakė jis.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas išpuolį pakomentavo taip: „Pagrindinė JT egzistavimo priežastis yra taikos palaikymas. Kai nuolatinis Saugumo Tarybos narys įsiveržia į kitą šalį... jūs matote, kad jūsų misija žlunga“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(146)
(11)
(135)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)

Susijusios žymos: