„Putinas ruošia kelią grėsmingesnei jėgai nei jis pats.“ Skelbiamas slaptas stebėtojas  (1)

Jei brėžtume paraleles su Antruoju pasauliniu karu, tai Putinas labiau panašus į Musolinį, nutiesusį kelią Hitleriui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lyginti Putino Rusiją su hitlerine Vokietija Rusijos invazijos į Ukrainą kontekste nėra teisinga. Tiesą sakant, V. Putino istorinis vaidmuo yra artimas Italijos diktatoriaus Benito Musolinio, kuris nutiesė kelią Hitleriui, vaidmeniui. Ir šiandien Putinas taip pat ruošia kelią grėsmingesnei jėgai nei jis pats – Kinijai.

Tokią nuomonę išsakė JAV armijos karinės žvalgybos pareigūnas D. Lagattuta savo straipsnyje JAV Vest Pointo (West Point) Karo akademijai.

Jis brėžia daug paralelių tarp Musolinio valdomos Italijos ir Putino Rusijos. 1930-aisiais JK vaidino tą patį vaidmenį pasaulyje kaip „blėstanti supervalstybė“, kurią šiandien atlieka Jungtinės Valstijos. Britai siekė bendradarbiauti su Italija, siekdami kartu pasipriešinti hitlerinei Vokietijai. Dar visai neseniai Vakarai Rusiją laikė partnere prieš Kiniją.

1935 metais Italija, realizavusi savo imperines ambicijas, įsiveržė į Abisiniją (šiuolaikinė Etiopija) ir po metus trukusių sunkių kovų ją okupavo. JK ir Prancūzija atsisakė kariauti su Italija, nes nemanė, kad turi gyvybiškai svarbių interesų Etiopijoje. Tautų Sąjunga, JT pirmtakė, nieko nesugebėjo padaryti.

 

„Per visą Italijos ir Abisinijos konfliktą buvo vienas akylas stebėtojas: Adolfas Hitleris. Jis stebėjo, kaip Tautų Sąjungos autoritetas tirpsta jo akyse. Svarbiausia, kad jis matė, kaip Italija panaudojo agresiją politiniams tikslams pasiekti ir nepatyrė rimtų pasekmių“, – rašo Lagattuta.

Jo nuomone, šiuo metu pasaulyje kaip tik tai ir vyksta: Rusija vykdo agresiją prieš Ukrainą, kaip Italija prieš Etiopiją; JAV tiesiog stovi nuošalyje, kaip kadaise tai darė JK, o Kinija  viską atidžiai stebi, kaip kadaise stebėjo Hitlerio Vokietija.

 

„Sėkmingas atgrasymas dabar gali sužlugdyti kitą agresorių. Hitleris su džiaugsmu stebėjo, kaip Tautų Sąjunga sprogo pati. Musolinio sėkmė Abisinijoje paskatino Hitlerį eiti į dominavimą Europoje. Pagrindinis šiuolaikinis palyginimas, kuris ateina į galvą, yra Kinijos ir prezidento Xi Jinpingo grėsmė, kuris nuspręs panaudoti karinę jėgą, kad atgautų dominavimą Taivano atžvilgiu“, – sakė Lagattuta.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(10)
(39)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: