Nepaiso jokių draudimų. „Daugiau nei 25 000... laukais, apleistais keliais ir miškais.“ Ką daro ukrainiečiai  ()

„Mylėti tėvynę galima įvairiai. Kiekvienas vyras turi turėti pasirinkimą.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dalis ukrainiečių nenori eiti į frontą, todėl, prieš visuotinės mobilizacijos paskelbimą, bėga iš šalies. Vis daugiau vyrų nusprendžia keliauti nelegaliai, populiariausia kryptis yra Moldovos siena. Tai daro dešimtys tūkstančių žmonių. Tuo tarpu Ukrainos valdžia rengia įstatymo pataisas, kurios sumažins šaukimo amžių ir įves nuobaudas už tarnybos vengimą.

Kaip rašo „CBC News“, ne visi vyrai nori stoti į kariuomenę po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą ir šalyje buvo paskelbta karinė padėtis. Kai kurie, susirūpinę dėl savo ateities ir gyvenimo, nusprendžia „rizikingai keliauti per sienas, pvz., Moldovą, nes nori išvengti šaukimo į tarnybą“.

Straipsnyje rašoma apie 30 ar 40 metų žmones, kurie eina laukais, apleistais keliais ir miškais, su savimi pasiėmę tik būtiniausius daiktus ir – nepaisant draudimo – bando išvykti iš savo šalies teritorijos.

Kai Rusija užpuolė, Vitalijus gyveno Charkive. Bėgdamas nuo karo, apsigyveno Odesoje. Tris mėnesius taupė, kad pabėgtų. Jo tėvai ir draugai taip pat žinojo apie jo planus ir nurodė kelią – sieną su Moldova, sakydami, kad tai „lengviausia“ kryptis. Kartu vyras bijojo, kad bus sučiuptas ir išsiųstas į karą. Jis prisipažino tai duodamas interviu „CBC News“ pabėgėlių centre Cahule, Moldovoje, kur buvo sulaikytas pasienio tarnybų.

„Mylėti tėvynę galima įvairiai. Kiekvienas vyras turi turėti pasirinkimą“,  – interviu sakė Serhijus, pabrėždamas, kad laiko save patriotu. Vladimiras, sutiktas pabėgėlių centre Congaze sakė, kad verta rizikuoti. „Nenoriu nieko žudyti. Noriu gyventi taikiai“, – sakė jis ir pridūrė, kad nenorinčius kariauti siųsti į frontą nėra prasmės.

 

Tokius dalykus girdi Moldovos pasieniečiai. „Mes bėgame nuo karo“, – sako sulaikyti vyrai. Jų jau dešimtys tūkstančių.

Pasak pareigūnų, atstovaujančių keturioms šalims, besiribojančioms su Ukraina, daugiau nei 25 000 vyrų, kuriems taikomas draudimas, kirto sieną nelegaliai, dažnai vidury nakties. Pagrindinis bėgančių nuo šaukimo į kariuomenę kelias yra Moldovos siena. Statistika rodo, kad nuo karo pradžios iš Ukrainos pabėgo 15 tūkst.

Tai daugiausia vyrai, planuojantys tęsti kelionę į ES. „Kasdien matome vis daugiau vyrų (...). Dauguma jų – jauni žmonės, turintys didelių svajonių“, – sakė vyresnysis leitenantas Vladimiras Curudimovas.

Ukrainos pareigūnai sulaikė per 18 tūkst. pabėgėlių. Tūkstančiai kitų taip pat buvo sulaikyti, nes naudojo suklastotus dokumentus.

Tuo tarpu po beveik dvejus metus trukusio karo Ukrainos valdžia skelbia, kad kariuomenei reikia iki pusės milijono naujų karių, kad užpildytų spragas ir palengvintų naštą kovų išvargintiems kariams. Darbas prie naujojo mobilizacijos įstatymo poliarizuoja visuomenę.

 

Nepaisant to, atrodo, kad Ukrainos gynybos ministerija nori pataisyti mobilizacijos įstatymą, kuris leis sustiprinti ginkluotąsias pajėgas. „Įstatymo projekto svarstymas demokratinėje šalyje yra visiškai normalus procesas. Kitas dalykas, kad vyksta karas ir mes neturime daug laiko. Todėl labai norime kuo greičiau imtis veiksmų ir balsuoti dėl įstatymo projekto“, – sakė Ministerijos atstovas Ilarionas Pavliukas, kurį cituoja „Unian“.

Vyriausybė sausio 30 dieną Aukščiausiajai Radai pristatė naują įstatymo redakciją. Dokumente minimas šaukimo amžiaus sumažinimas (nuo 27 iki 25 metų) ir nuobaudos už vengimą eiti į kariuomenę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(5)
(24)

Komentarai ()

Susijusios žymos: