Robotai iš amerikiečių "vagia" darbo vietas, teigia JAV ekonomistai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Goblinas 2010-10-18 11:27
pasaulio luditai, vienikimes!
punktyras 2010-10-18 11:35
Daugiau paskatų lavinti protą.
Zergas 2010-10-18 11:56
o as manau kad visuomeneje siekiancioje tobulumo robotu darbo sukuriamas produktas turetu atitekti visuomenei o ne siaurai grupelei kapitalistu.valstybes turetu kurti imones kurios sudarytu konkurencija privatininkams bet pelnas eitu i valstybes biudzeta,taigi efektyviai valdomos valstybines imones nukonkuruotu privatininkus o visuomene nuo to tik islostu nes dabar situacija tokia kad zmones metami is darbo nes robotai atlieka ju darba,taciau pinigai eina ne tiems zmonems kuriu paslaugos tapo nereikalingos o godiems kapitalistams.
Indigo89 2010-10-18 12:41
Ziopliai pasmerkti gyvent blogai, cia aisku kaip diena. Ir kuo toliau tuo blogiau jiems bus. Naturali atranka, kaip sakant.
T 2010-10-18 13:03
Mechanizacija tik didina darbo našumą. Šiaip tai mechanizmai valstybėms, kur žemas pragyvenimo lygis nebaisus, nes jie negali konkuruoti su žmonėmis, kuriems mokamos mažos algos. Šiaip tai darbo vietas „atima“ gamybos iškėlimas į kitas valstybes, migracija, tobulesnės, ilgiau tarnaujančios prekės ir žinoma mechanizacija.
Vytax 2010-10-18 13:12
Kažkodėl japonai labai blogai juk negyvena. O juk ši šalis pirmauja pagal robotizuotų sistemų naudojimą.
Nerkashis 2010-10-18 13:20
Vat ir man panašus scenarijus gresia. Tik mane kėsinasi pakeisti kompiuteris. Išeitis - persikvalifikavimas arba kitas darbas.
blizzard 2010-10-18 13:39
kažkaip primena man ludistų judėjimą laikai keičiasi ir nėra čia ko pergyvent, su laiku išvis išnyks tokie darbai kaip sekretorių, nes jų nereikės.. Kaip kalvio darbas dabar nereikalingas taip ir sekretorės bus nebereikalingos, nieko čia nepakeisi... Kažkaip tokius straipsnius perskaičius pagalvoji kiek mes atsiliekam nuo civilizuotų šalių ten jau tokius pareiškimus teikia, o pas mus dar niekas nėra girdėja kad ten koks nors robotas yra kuris drabužius lankstyt moka..
Hmz 2010-10-18 13:59
Kuo visuomenė išloštų nuo valstybinės monopolijos gamyboje atsiradimo?
MindaugasV85 2010-10-18 14:02
blizzard, panašu, kad nesi buvęs gamykloje Aišku lyginant Lietuvą su kokia Švedija, tai Lietuvoj automatikos yra ~10 kartų mažiau. Na čia pažįstamas taip sakė. Atseit Švedijoj pagal gyventojų kiekį automatikos įrangos parduodama 10 kartų daugiau nei Lietuvoj. Pats su skalbinių lankstymu tikrai nesusidūręs, bet pvz. paimkim kokią alkoholio išpilstymo liniją - ten praktiškai viskas automatizuota: alkoholio supylimas į butelį; butelio užsukimas; lipdukų suklijavimas; datos graviravimas; butelių sugrupavimas po n; supakavimas į dėžę; sukrovimas ant paletės; paletės išvežimas. Aišku prie linijos turi dirbti operatoriai, kurie prižiūri ar nepasibaigė lipdukai, kamštukai, dėžės, ar nebrokuotas butelis ir t.t... Bet jeigu viską darytų žmonės, o ne automatika, tai už brendžio butelį mokėtum ne 25, o 50 litų.
Arns 2010-10-18 14:04
Aha, ir palaikom Kubilių su Steponavičiumi kurie kalba, kad nėra ko čia tiem lietuviams varyt į univerus, geriau eiti į profkes ir mokintis eilinių darbų. O juk jei žmogus tarkim mokslus baigia būdamas 24, o į pensiją išeina būdamas 65, gaunasi apie 40 su trupučiu darbo metų. Ar per tiek laiko ir iki Lietuvos neatsiris robotizacijos banga?
enternald 2010-10-18 15:07
Steponavičius su Kubilium siūlo neiti į universitetus visokiem teisininkam, vadybininkam, istorikam ir panašiem..,. Realiai kam jų reikia, pasirenka specialybe ir tik mokosi pievas. Tikrai toks žmogus robotizacijos metu bus nenaudingas, nes negalės prižiūrėti robotų, bei nesupras kaip jie veikia. Amerikoje žemesniasias istorikų ir vadybininkų akademijas vadina taksistų profkėmis (čia rimtas). Lietuvoje taip pat tokia padėtis ir Lietuvoje, tik čia menininkų niekas nefinansuoja (Jav yra fondai meninkams ir inžinieriams, mokslininkams, tačiau vadybininkai ir nepabijosiu žodžio - panašus šūdmaliai nieko negauna). Taigi atkreipk dėmesį į krepšelių sistemą, kodėl inžinieriai bei fundamentininkai turi panašų krepšelių skaičių, kaip ir socialinių mokslų studentai tačiau pastarųjų daugiau. Neatkreipei dėmesio, kad ši politika labiaučiai liečia istorikus, vadybininkus. Be to vakaruose pakeisti specialybę nėra didelė problema profesinių mokyklų absolventams. Netiesa ką sykį išmoksi tą visą gyvenimą ir dirbsi, bet jei tingi stengtis, tai čia tavo bėda. Čia ne komunizmas, kur tinginiai gyvena rojuje, o darbuotojai už kitas mintis gulaguose sėdi (Ir neknisk proto, kad čia Stalino išradimas, pats Marksas siūlė sunaikinti prieštaraujančius, kaip ir britų komunistas Poe).
blizzard 2010-10-18 16:53
Niekada nebus taip kad viena sritis pirmaus pagal kitą. Kaip ateis robotai jau gal nereikės tų vadybinkų ar dar kažko, tada gal reikės robotų remontininkų kurie juos tvarkys. Dar po 50 metų patys robotai tvarkys save ir jau tų nebereikės .. čia normalus ciklas, vieni ateina kiti išeina.. Kas liečia robotizavimą, aš suprantu tas gamyklas, tačiau paskaičius straipsnį susidaro įspudis, kad čia kalbama apie žymiai pranašesnius robotus
marmelis 2010-10-18 17:10
Ir teisingai siūlo, kam ta papildoma grandis, reikalaujanti duonos ir kelianti produckijos kainą? Aš kaip užsiemantis prekyba, galiu pats savarankiškai užsisakyti prekes tiesiai iš sandėlio ir nafik man tas vadybininkas jų yra, kuris tik atvažiuoja pamalt liežuviu ? Verčiau jį mestų lauk, o ta nemokamo atlyginimo dėka, papigintų produkciją, juk kaip visi žinom, jo alga būtent ir yra produkcijos galutinėje kainoje. O jam algą moka pirkėjas.. kas čia kalbėjo apie valstybines įmones. Teisingai, mums tikrai padės monopolija... kaip šiuo metu yra su visais elektros tinklais, vandenų tinklais, dujų tinklais(ne valstybinis monopolis, bet pasekmes vistiek matome). Ačiū dievui, bent ryšio ir interneto tiekėjų srityje nėra monopolijos. Zergas : o kas sukūrė tą tobulą produktą? kas į tai investavo pinigus? Čia tau ne viduramžių laikai su robinu hudu. Ko pats sėdi ant kėdės ir čia komentuoji ? Eik pimyn, kurk tobulą produktą visuomenei ir dalink jį .. Kas laiko ? Įdomus man Jūsų kai kurių supratimas, pats neturiu nieko, ir pavydžių "kapatalistams", kurie patys kažką kurė, investavo savo jėgas, įdėjas, resursus ir t.t Kol nesiseka - verslininkas, tik kažkas verslininkui pradėjo sektis, iškart pasidarė - kapitalistas. Norit mažesnių kainų ? Dirbkit už dyką. Juk patys tai nenorit už dyką dirbti? tai kodėl verslininkai turi negaudi pajamų iš to, kad kažką sukurė? O jei žmogus išmoksta priziūrėti robotus ar bent išmoksta pagrindus, kokiu principu jie veikia ? ir paskui tik truputi palavina žinias ir pilnai gali prižiūrėti robotus ? Ką tuomet veikti visiems vadybininkams, istorikams ar kitiems Š maliams, kurie išvis nebespėjo į traukinį? Toliau pardavinėti krapus...
galvotas 2010-10-18 17:18
Tai gal geriau perkam visi po robotą ir nuomojam įmonėm už puse žmogaus atlyginimo plius elektros sąnaudos. Koks 20 robotu ir pačiam dirbt nereiktu ...gaila ,kad per gerai ,jog butu tiesa.Gal kada nors prasigyvensim iki kažko panašaus...
evaldass444 2010-10-18 19:00
kad robotai dirba gerai ,nereikia zmoniu kankinti, bet is ju atimama darbo vieta ,va tas tai blogai
immortallt 2010-10-18 20:55
Kalbat, kad robotai atima is zmogaus darba... Na trumpu laikotarpiu taip, bet ilgu laikotarpiu stipriai sumazina kaina bei sukuria kitu darbo vietu (prieziura, moksliniai darbai, paslaugos ir pan.), kurios turi didesne Pridetine Verte, tad vienakart baikit bijot robotizacijos (deja robotizuotu liniju kainos prasideda su maziausiai sesiais nuliais).
bahuriux 2010-10-18 23:27
Na taip imi paskola perki viena robota, paskui antra, paskui desimta, mokiniesi ju prieziuros ar samdai, kas moka ta darba, paskui simta robotu, nes darbo jega pinga ir 10 robotu jau neuztenka, kad isgyventum. Paskui robotai tobuleja ir pinga tokiais tempais, kad per menesi pasensta, bent jau programine iranga, produkcija isvis beveik nieko nebekainuoja. Tik ar resursu uzteks. Paskui visi staiga supranta, kad pinigai cia nieko nebereiskia, kad defliacija dideja dideliais tempais. Paskui BUM visiems i galva taigi jau turim beveik komunizma, kam num dar tie pinigai, jei viskas jau beveik dykai, robotai irgi beveik nieko nebekainuoja, davai padarom viska dykai, paliekam tik kazkoki, darbo valandu kieki ir viskas, arba ir toliau uzsiimam tuo ka darem, nors jau turbut iki to laiko isvis nebebus tokio dalyko kaip darbas, tai kam tie pinigai. Taip ateina i zeme rojus, zinoma zmones irgi pasikeis nuo pertekliaus nebetroks vieni pries kitus puikuotis, isigije, kazka, nes tai bus tiesiog juokinga. Bus galima kazka veikti savo malonumui, kad nenupushtum uzsiimti menais, sportu, mokslu, technika, medicina. Viskas gerai, tik klausimas ka cia dar veikia zmogus, kai aplink desimt kartu daugiau robotu nei zmoniu, beja robotai simtus, ar tukstancius kartu tobulesni uz zmogu, palei parametrus. Va kur problema, o ne darbo vietu atemime. Leidau savo vaizduotei pasireiksti
Linas000 2010-10-19 00:20
Norint gyventi geriau, reikia tureti ka pasiulyti uz sia galimybe. Jei simta rusiuotoju/pakuotoju gali pakeisti 100-o inzinieriu sukonstruota linija, tai ar reikia tada kelti klausima ar fabriko seimininkas turi rinktis zmones-rusiuotojus ar inzinierius, jei abu tiek pat kainuoja? Velgi, robotai atpigina produkcija, todel platesnis ratas zmoniu gali ja isigyti. Kitaip sakant, gali dirbti ir tas pakuotojas, bet jei jis dirbs, tai preke bus brangesne, ir nepaisant to, kad gauna pajamas, vistiek palyginus su sedejimu be darbo bet pigesne preke, jis patirs tokias pacias islaidas. Tik skirtumas, kad gales laika leisti sau, o ne pakavimui. O jei vistiek kazkam atrodo, kad robotai nukonkuruos zmones, tada dar siulau pagalboti kas naudoja robotu produkcija. Zmones! Nebus vartotoju, nereiks ir roboto. Jei yra vartotoju, reiskiasi reikia robotu. Sie islaiko ir nedirbancius. Bendram vaizde gaunasi kaip pas senoves romenus, tik vietoj vergu dirba robotai.
Hmz 2010-10-19 10:55
"Ilgu laikotarpiu mes visi mirsime" (John Keynes, anglų ekonomistas)