JAV snaiperiai šaudys valdomomis kulkomis  (6)

Pentagonas skyrė finansavimą antram įslaptintos programos EXACTO, pagal kurią kuriamos trajektoriją keisti galinčios kulkos, etapui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pentagono Priešakinių gynybos tyrimų agentūra (DARPA) pranešė pradėjusi pagal EXACTO (EXtreme ACcuracy Tasked Ordnance) programą kuriamiems itin tiksliems snaiperių šautuvams skirtos valdomos kulkos kūrimo darbus.

Jų tikslas – sukurti šaudmenį, kuris suteiks galimybę snaiperiams padidinti šūvio taiklumą permainingo vėjo ar besikeičiančio pradinio paleistų kulkų greičio sąlygomis, teigiama agentūros pranešime.

Naujojo tipo kulką kurs JAV bendrovė „Teledyne Technologies“, su kuria DARPA pasirašė 25 mln. dolerių vertės sutartį. Pranešama, kad naujasis šovinys bus 12,7 mm kalibro.

Skelbiama, kad EXACTO projektas susideda iš kelių etapų. Dabar pradedamas antrasis. Pirmojo metu „Teledyne Technologies“ ir DARPA specialistai atliko kompiuterinį valdomos kulkos modeliavimą ir priėjo išvadą, kad ją įmanoma sukurti.

Antrojo programos etapo metu turi būti pagaminti keli valdomų kulkų modelių pavyzdžiai ir jos turi būti išbandytos. Išsamesnė informacija apie projektą neskelbiama, žinoma tik tiek, kad naujoji kulka galės tam tikru mastu koreguoti savo skrydžio trajektoriją, o jos greitis bus didesnis už standartinės 12,7 mm kalibro kulkos greitį.

DARPA vertinimais naujoji kulka suteiks galimybę snaiperiams pataikyti į labai dideliu greičiu judančius objektus. Be to, šauliams bus suteiktas žymiai didesnis ugnies atidengimo pozicijų pasirinkimas.

Agentūros specialistai mano, kad EXACTO projektas atvers kelią naujoms technologijoms, kurias bus galima panaudoti ir didesnio kalibro šaudmenų gamyboje. Pentagonas tikisi, kad jos pravers ne tik sausumos kariuomenėje, bet ir jūrų laivyne bei karinėje aviacijoje.

Esminis klausimas – kokiu būdu bus keičiama iššautos kulkos trajektorija – kol kas nekomentuojamas. Žinoma tik tiek, kad kartu su valdomomis kulkomis yra kuriamas ir specialus optinis taikiklis snaiperių šautuvams.

Priminsime, jog DARPA apie naują snaiperių ginklų projektą užsiminė 2008 metais - nors detalių irgi nepateikta, tačiau paviešinta, jog prie projekto dirbs kompanijos "Lockheed Martin" ir "Teledyne & Technologies". Aiškėja, jog tolesnius kulkos projektavimo darbus vykdys "Teledyne & Technologies", o  "Lockheed Martin" panašu, jog užsiims šautuvo taikiklio tobulinimu su sudėtinga telemetrine sistema - apie tai mes jau rašėme šiame straipsnyje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)