„Šis sprendimas yra klaida ir katastrofa.“ Budanovas skelbia apie rimtą pavojų  (2)

„Tai yra gėda tarptautinei teismų sistemai.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos vyriausiojo žvalgybos direktorato vadovas Kyrylo Budanovas JT sprendimą dėl „Boeing-777“ katastrofos 2014 metais pavadino tarptautinės teismų sistemos gėda.

Kalbame apie Ukrainos ieškinį Maskvai dėl Terorizmo finansavimo konvencijos nuostatų pažeidimo, kurį JT „atmetė“ sausio 31 d. Kaip Budanovas sakė prancūzų leidiniui „Liberation“, tokia pozicija turės svarbių pasekmių.

Visų pirma, nagrinėdamas ieškinį teismas nurodė, kad Rusijos oro gynybos sistema „Buk“, kuria buvo numuštas lėktuvas kartu su 298 keleiviais, yra ginklas, o ne pinigai. Todėl kaltinti Rusiją terorizmo rėmimu netikslinga, nes nebuvo užfiksuotas tiesioginis lėšų pervedimas ginklams įsigyti, priminė leidinys.

„Tai yra gėda tarptautinei teismų sistemai, šis teismo sprendimas yra klaida ir katastrofa. Akivaizdžių faktų nepripažinimas turės labai svarbių pasekmių, visų pirma daugeliui civilizuotų šalių“, – sakė Budanovas.

Jis paaiškino, kad toks nuosprendis kelia rimtą pavojų. Tai yra, Rusija, atakoms į civilius taikinius, vietoj pinigų gali laisvai platinti oro gynybos sistemas teroristams ir tai, remiantis JT logika, „iš esmės nebus terorizmas“, pabrėžė Budanovas.

 

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“ buvo numuštas 2014 metų liepos 17 dieną netoli Torezo (Donecko sritis). Žuvo 298 žmonės (196 Nyderlandų piliečiai), skridę lėktuvu. Tuomet įvairių šalių atstovų tyrimo grupė pradėjo tarptautinį tragedijos aplinkybių tyrimą.

2018 metų gegužės 24 dieną Australijos, Belgijos, Malaizijos, Nyderlandų ir Ukrainos atstovai pateikė įrodymų, kad „Boeing“ buvo numuštas su priešlėktuvinių raketų sistema „Buk“. Ji priklausė Rusijos ginkluotųjų pajėgų 53-ajai priešlėktuvinių raketų brigadai.

 

2022 metų lapkričio 17 dieną Hagoje vykusiame teismo posėdyje buvo pripažinta, kad lėktuvas buvo numuštas Rusijos raketa.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(105)
(8)
(97)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)