„Skrydžio nuotolis auga. Prieš dvejus metus tokios kategorijos... net nebuvo.“ Ukraina ruošia galingą staigmeną Rusijai  ()

Ukraina 2024 metais pagamins tūkstančius tolimojo nuotolio dronų, galinčių smogti giliai į Rusijos teritoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina 2024 metais pagamins tūkstančius tolimojo nuotolio dronų, galinčių smogti giliai į Rusijos teritoriją, ir jau turi iki 10 kompanijų, gaminančių dronus, galinčius pasiekti Maskvą ir Sankt Peterburgą. Tai interviu naujienų agentūrai „Reuters“ pareiškė Ukrainos inovacijų, švietimo, mokslo ir technologijų plėtros ministras Michailas Fiodorovas.

„Tolimojo nuotolio dronų-kamikadzių, kurių skrydžio nuotolis yra 300, 500, 700 ir 1000 kilometrų, kategorija auga. Prieš dvejus metus apie tebuvo galima pasvajoti, tokios kategorijos... net nebuvo“, – sakė jis.

Skirtingai nei Rusijoje, kur dronų gamybą kontroliuoja valstybė, Ukrainoje didžioji dauguma gamintojų yra privatūs. Fiodorovo teigimu, tik viena iš 10 įmonių, kurių gaminami dronai gali skristi į Maskvą ir Sankt Peterburgą, yra valstybinė.

Fiodorovas sutinka su Ukrainos karinės žvalgybos vadovo Kyrylo Budanovo nuomone, kad Kyjivas pasiekė „tam tikrą paritetą“ su Maskva, gamindamas tolimojo nuotolio dronus.

„Turime elgtis antibiurokratiškai. Technologijos yra karo proveržio esmė. Ketiname ir toliau tuo remtis, dirbti šia kryptimi, nes technologijos tikrai gali mus išgelbėti“, – sako Ukrainos inovacijų, švietimo, mokslo ir technologijų plėtros ministras.

Anot Fiodorovo, nuo 2023 metų pradžios Ukraina apmokė 20 000 dronų operatorių, tuo užsiima 20 mokyklų.

 

Iš viso praėjusiais metais buvo sudaryta sutarčių dėl daugiau nei 300 000 įvairių tipų dronų, o daugiau nei 100 000 buvo dislokuota fronte, sakė jis ir pridūrė, kad į šį skaičių neįtraukti savanorių pristatymai, kurie, jo teigimu, padarė „didelį indėlį“.

„Pašalinome mokesčius dronų komponentams, supaprastinome sutarčių sudarymo ir eksploatavimo nutraukimo procedūras“, – sakė jis. „Kitaip tariant, pašalinome visas kliūtis, su kuriomis susidūrė privataus sektoriaus įmonės, ir pašalinome jas per šešis mėnesius, priimdami visus reikalingus įstatymus ir reglamentus“.

Ukrainos dronų pramonė labai priklauso nuo komponentų iš užsienio šalių, įskaitant Kiniją, kuri yra Rusijos sąjungininkė. Fiodorovas teigė, kad dedamos pastangos lokalizuoti komponentų gamybą.

 

„Todėl manau, kad, jei tęsime šią tendenciją, iki šių metų pabaigos turėsime daug įmonių, kurios jau gamins daugiau nei 50 % savo komponentų vietoje“.

Privatųjį sektorių anksčiau ribojo vyriausybės monopolis. Jis sakė, kad Ukraina prieš tris mėnesius priėmė nutarimą nutraukti šį valstybinį monopolį, o tada sustabdė atskirą artilerijos sviedinių ir raketų gamybos monopolį.

„Per pastaruosius tris mėnesius daugiau nei 20 įmonių jau išlaikė bandymus ir dabar gali aprūpinti amunicija valstybę“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(1)
(48)

Komentarai ()

Susijusios žymos: