Saudo Arabija neigia gandus apie apie tinklaraščių ir forumų licenzijavimą  (2)

Prieš daugiau kaip mėnesį internete pasklido informacija apie tai, jog Saudo Arabija ketina įvesti naują įstatymą, pagal kurį visi šalies interneto leidiniai ir tinklalapiai, tarp kurių ir asmeniniai tinklaraščiai bei forumai, turės praeiti privalomą registraciją. Tačiau sujudus vietos internautams, vietos valdžia suskubo "patikslinti" savo planus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Planuojamą licenzijavimo tvarką pirmą kartą pristatė Saudo Arabijos Informacijos ir kultūros ministerijos atstovas Abdul Rahman Al-Hazza, tačiau lygiai prieš mėnesį - rugsėjo 24 dieną - patikslino, jog "registracija bus reikalaujama tik iš naujienų portalų, o pavieniai blog'eriai ir kiti interneto vartotojai bus tik 'skatinami' tai daryti".  Vietinės valdžios teigimu, naujasis įstatymas nukreiptas išimtinai prieš šmeižtą ir dezinformaciją internete ir neturi riboti žodžio laisvės. Tačiau ekspertai pažymi, jog Saudo Arabija jau seniai vykdo interneto cenzūrą, o tradicinėms žiniasklaidos priemonėms taikomi griežti apribojimai. Valdžia visiškai kontroliuoja spausdintinę žiniasklaidą ir gali sulaikyti žurnalistą, jei šis leis sau išreikšti laisvamanybę.

Ankščiau vietos valdžia jau suimdavo tinklaraščius rašiusius internautus, kurie kritiškai vertino gyvenimą šalyje. Taip pat buvo cenzūruojami ir „Twitter“ mikrotinklaraščiai. Tačiau į gandus apie bandymą reguliuoti visą vietinių gyventojų internetinę veiklą, vietos gyventojai reagavo su dideliu nepasitenkinimu, kurį išreiškė „Twitter“ pagalba, nes viešos protesto akcijos Saudo Arabijoje yra uždraustos. Saudo Arabijoje populiarėjant tinklaraščiams, valdžia jiems skiria vis daugiau dėmesio, norėdama juos kontroliuoti taip pat, kaip ir tradicines žiniasklaidos priemones. Be to, šalies vyriausybė jau dabar turi mechanizmą, kurio padedama gali blokuoti bet kurias "netinkamas" internetines svetaines.

"Mes nežadame jų visų licenzijuoti - tinklaraščių tiek daug, jog mes net nepajėgtume jų visų sukontroliuoti", - kalbėjo ministras, turėdamas omenyje tūkstančius Saudo Arabijos blog'ų ir internetinių forumų savininkų. Jis taip pat pridūrė, jog jo komentarai apie blog'ų registraciją, išsakyti televizijos kanalu "Al-Arabiya" transliuotos laidos metu,  buvo klaidingai suprasti ir kad tai bus organizuojama visiškai savanorišku pagrindu. "Ne, tai tikrai nėra privaloma, planas visiškai ne toks", kalbėjo jis naujienų agentūros AFP žurnalistams.

Ministras taip pat teigė, jog šalyje yra daugiau kaip 100 naujienų portalų, kurių licenzijavimas leis jų pačių žurnalistams dalyvauti įvairiuose renginiuose ir kitokiose veiklose,  kuriose paprastai dalyvauja tik tradicinės žiniasklaidos atstovai. "Elektroninei žiniasklaidai tai bus daugiausia susiję tik su kasdienio darbo ypatumais", aiškino ministras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)