Marso dirva gali būti paversta į plieno stiprumo gijas  ()

Iš Marso dirvos analogo gali būti gaminamos stiprios gijos. Tokią medžiagą galima naudoti statant bazę ar auginant augalus Raudonojoje planetoje


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Marso dirva gali būti išlydoma, iš jos suvijamas plieno stiprumo gijų pluoštas, kurį galima naudoti, statant atsparias potencialios Marso bazės statybines medžiagas.

Užuot siuntus gausybę medžiagų statyti kolonijas Marse, kas būtų itin brangu, tyrėjai nagrinėja konstrukcinių medžiagų iš vietinių žaliavų idėją.

„Norėjome pažiūrėti, ar galima iš Marso dirvos kurti pluoštines medžiagas,“ sako Peng-Cheng Ma iš Xinjiang Fizikos ir chemijos technologijos instituto Kinijoje. „Pluoštas labai funkcionalus, iš jo galima kurti rūbus ar pluoštines medžiagas.“

Ma su kolegomis ėmėsi tai tirti, atkurdami Marso bazaltinę dirvą, kuri daugiausiai sudaryta iš silica silicio oksido du su aliuminio, geležies, magnio ir kalcio oksidų pėdsakais.

 

Šį dirvos pakaitalą jie įkaitino iki 1500°C ir ataušino vandenyje. Paskui jie medžiagą sutrupino ir subėrė į sukimo mašiną suformuoti gijas.

Gijų diametras buvo 9.7–13.9 µm, ir maksimalus atsparumas tempimui buvo 1320 megapaskaliai,tai yra gali atliakyti panašų įtempimą, kaip nedidelis plieno strypelis.

„Tai gan panašu į tipišką stiklo pluoštą, naudojamą sustiprinti betoną,“ sako Ma.

Pluoštas gali būti naudojamas ne tik statybai, bet ir kaip augalų auginimo terpė, kadangi vandenį sulaiko geriau, nei sausa Marso dirva, sako jis. Arba iš jo galima būtų Marse gaminti drabužius, tarkime, astronautų marškinėlius.

„Jei šio pluošto [gamybą] – dabar tai tik koncepcijos patikrinimas – pavyktų atitinkamai išplėsti, tai būtų įdomi kitų medžiagų sustiprinimo koncepcija,“ sako Javier Fernandez iš Singapuro Technologijos ir dizaino universiteto.

 

Tačiau pluošto formavimo procesą gali paveikti Raudonojoje planetoje esančios sąlygos, tokios, kaip mažesnė gravitacija, pastebi Ma, kuris tikisi procesą patobulinti, kad šis geriau tiktų Marso aplinkai.

Chen Ly
www.newscientist.com

Nuoroda
arXiv DOI: 10.48550/arXiv.2401.06223




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()