Vokiečiai tikisi išgelbėti vairuotojus nuo apledėjusių langų  (10)

Ar šiais metais jau teko su ledo gremžtuku trypinėti aplink savo automobilį? Vokiečių kompanija „Volkswagen“ tikisi jau greitai išgelbėti vairuotojus nuo tokių nemalonių darbų. Ingolštadto inžinieriai, kartu su Fraunhoferio instituto mokslininkais, anonsavo inovatyvią technologiją, kuri neleistų ant automobilio langų ir žibintų stiklų susiformuoti ledo ar šerkšno sluoksniui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išradėjai teigia, kad toks apsaugos metodas yra efektyvus iki minus 18 laipsnių temperatūros. Dabar bandoma kovoti su stiklų apledėjimu naudojant į stiklo paviršių integruotus termoelementus. Tačiau mokslininkai ir „Volkswagen“ inžinieriai pasirinko visiškai kitokį kelią. Jie nusprendė padengti stiklų paviršių nepaprastai plona ir skaidria indžio ir alavo plėvele. Šis sluoksnis neleidžia salono šilumai išeiti per stiklus, o tokios plėvelės apsaugotas paviršius neatvėsta iki rasos taško temperatūros. Tokį savo išradimo efektą vokiečiai pavadino „Low-e“ (low thermal emissivity).

Viskas puikiai veikia, tačiau šios inovacijos vokiečiai dar neskuba pritaikyti serijiniuose automobiliuose. Nes yra vienas „šalutinis poveikis“. Tokia plėvele padengti stiklai į automobilio saloną nepraleidžia mobiliojo ryšio signalų. Tai reiškia, kad gali kilti problemų ne tik su automobilyje esančių žmonių mobiliuoju ryšiu, bet ir su navigacinės įrangos veikla. Tiesa, „Volkswagen“ žada labai greitai išspręsti šią problemą. Na o tuomet gal jau nereikės vargti su ledo gremžtukais...

(1)
(0)
(1)

Komentarai (10)